Реклама / Ads
5| 5251 |16.04.2013 НОВИНИ

ЧЕЗ с глоба до дни

.
Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР Източник: Булфото
В рамките на няколко дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще издаде наказателните постановления, с които „ЧЕЗ Електро" и „ЧЕЗ Разпрееление" ще бъдат глобени за нарушенията, заради които стартира и процедурата по отнемане на лицензите им.
 

Това заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова след откритото заседание, на което беше дискутирана процедурата между регулаторът и представителите на двете компании.

Преди около 2 месеца ДКЕВР издаде общо 21 акта за административни нарушения на „ЧЕЗ Електро" и „ЧЕЗ Разпрееление". До момента обаче към тях липсват наказателните постановления и глобата, която регулаторът налага за всяко от тях. По закона тя може да бъде между 20 000 и 1 млн. лв. за всяко провинение. Според шефовете на двете дружества констатираните нарушения не са съществени и не са достатъчно основание за отнемането на лицензите им. Междувременно те са предприели всички необходими мерки за отстраняване на проблемите, описани във всеки от издадените актове.

„Компаниите на ЧЕЗ са спазвали, спазват и ще спазват законите в България и всички държави, в които развиват дейност", заяви генералният мениджър на ЧЕЗ за страната ни Петър Докладал. От ДКЕВР поискаха двете дружества да предоставят допълнителна информация и данни, които са необходими за уточняване на сериозността на нарушенията и дали те са достатъчно основание за отнемане на лицензите им. Самата процедура пък ще продължи още около 2 месеца, съобщи Харитонова.

През това време регулаторът ще прегледа обстойно всички данни, ще направи собствени проверки и ще получи поисканите по въпроса становища на други държавни учреждения като МВР, МИЕТ, КЗК, КЗП и т.н. „Трябва много внимателно да проучим всичко, за да вземем напълно законосъобразно решение, независимо дали в крайна сметка ще отнемем или ще запазим лицензите на „ЧЕЗ Електро" и „ЧЕЗ Разпрееление", заяви Харитонова.

Тази процедура е описана в Закона за енергетиката, но до момента не е прилагана. Затова Комисията трябва да бъде изрядна пред нормативната уредба, допълни тя. Шефката на ДКЕВР каза още, че решението относно лицензите на ЧЕЗ ще покаже и как да се процедира с другите две ЕРП-та, за които проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция установи сходни нарушения на установените по-рано при ЧЕЗ. „Затова процедурата за чешките дружества ще покаже дали тези нарушения са достатъчно основание за започване на такава процедура за такива нарушения и срещу другите ЕРП-та", обясни Харитонова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4723 |16.01.2013 До 20 хил. лв. глоба за Иракли . 4| 5901 |12.12.2012 1000 лв. глоба отнася регистраторката на автомобили . 7| 6082 |11.12.2012 Тлъста глоба отнася нашият тир, блокирал сръбска магистрала . 4| 5260 |04.12.2012 Пипаш сирене без ръкавици - глоба!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads