Реклама / Ads
1| 4255 |13.11.2014

ЧЕЗ: Правим всичко възможно да спасим ТЕЦ „Варна"

.
ТЕЦ "Варна"
Ръководствата на ЧЕЗ и ТЕЦ „Варна“ направиха всичко възможно да се намери дългосрочно решение за бъдещето на централата. През последните години разглеждахме десетки варианти за нейната екологизация, включително и преминаване на алтернативно гориво – газ или друг тип въглища и замяна на три от блоковете й с нов парогазов блок. Всички тези варианти, обаче, не бяха осъществени заради несигурната регулаторна среда, общата политика на ограничения в сектор енергетика и факта, че години наред ТЕЦ „Варна“ бе принудена да работи на регулирания пазар, се казва в изявление на ЧЕЗ.

През последните две години инициирахме редица разговори с отговорните институции в търсене на промяна на регулаторната среда, която да осигури пазар за електроенергията, произвеждана от централата. След като те не доведоха до резултат, през 2014 г. ЧЕЗ заедно с БЕХ създаде работна група,  която да проучи възможността централата да остане да работи изцяло на либерализирания пазар. Двете компании разработиха детайлен финансов модел, който категорично показа, че при настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар евентуална инвестиция в централата не е оправдана.

 

Всеки бизнес има нужда от предвидимост, за да инвестира. Едно предприятие трябва да може да си покрива минимум разходи и да си осигури разумен доход в средносрочен план. Когато, както в случая с ТЕЦ „Варна“, бизнесът не може да си покрива дори разходите, няма разумна причина да инвестират още средства.

 

След като не се намери възможност за екологизация на ТЕЦ „Варна“, на 1 януари 2015 г. централата ще трябва да преустанови работа, за да спази изискванията на българското и европейското законодателство. Служителите, които ще бъдат освободени, ще получат компенсационни пакети, два пъти по-големи от стандартните в сектор енергетика. ЧЕЗ ще осигури до 11 работни заплати на всеки един служител в зависимост от стажа му в централата. Това надвишава стандартната компенсация  съгласно браншовия колективен трудов договор в сектора в размер на до 5 работни заплати. Ние сме коректен работодател, който през годините отговорно се е грижил за своите служители и редовно е изплащал техните възнаграждения, дължими данъци и осигуровки. Готови сме да предложим помощ  на всички свои служители при регистриране в бюрото по труда и да предоставим персонални препоръки.

 

Успоредно с това продължаваме да работим усилено и отговорно за намиране на вариант за удължаване на живота на централата . Имаме готовност да преговаряме с всички заинтересовани страни за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление. Ако успеем да намерим сериозен наемател или купувач, готов да инвестира в екологизация на съоръженията, централата би могла отново да бъде въведена в експлоатация и да се намери реализация за нашите служители, повечето от които са доказани експерти с опит, се казва още в изявлението на компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов: Правителство на малцинството е единствената възможност 14| 3990 |28.10.2014 . Л. Лазаров: Обстановката е критична, правим щаб с пътна полиция и гражданска защита 3| 4191 |25.10.2014 . Кунева: Всичко зависи от ГЕРБ, ние сме готови за пълен мандат 21| 4425 |19.10.2014 . Сидеров: ПФ са готови на всичко, за да са във властта 11| 4007 |17.10.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО