Реклама / Ads
0| 3727 |31.10.2019 НОВИНИ

ЧЕЗ Разпределение предприе мерки за защита на птиците в район Белене

.
Компанията монтира 127 маркиращи устройства по електропроводите
 

ЧЕЗ Разпределение България монтира 127 маркиращи устройства /дивертори/ по електропроводите в община Белене, които правят проводниците видими за птиците и намаляват риска от сблъсък с тях. Предвижда се и обезопасяването на 63 стълба с различни птицезащитни продукти. До момента са обезопасени изцяло 13 стълба с 39 изолационни комплекта.

Усилията са част от проекта „Живот за птиците“, който се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. В рамките на този проект се извършват теренни проучвания, за да се установят най-рисковите за птиците райони и да се гарантира целесъобразно насочване на усилията за обезопасяване на електропроводите. Проучванията определиха област Плевен като регион с особено значение. Те ще продължат, докато се идентифицират всички важни за птиците места и се планират конкретни мерки за повишаване на сигурността им.

 

Част от планираните вече дейности в областта предвиждат и повдигане на 46 щъркелови гнезда със специални платформи. По този начин се предпазва животът на птиците, предотвратяват се пожари по мрежата и се съкращава броят на прекъсванията на електрозахранването в резултат на контакта на щъркелите с електропроводите.

 

ЧЕЗ Разпределение България и БДЗП представиха усилията, предприети за защита на птиците в област Плевен и конкретно в община Белене, на 31 октомври в природен парк „Персина“ – стратегическо за птиците място със защитен статут, където са концентрирани част от дейностите по проекта в района.

 

„Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е проект с бюджет 2,65 млн. евро.  ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Европейската комисия осигурява финансиране от 1.85 млн. евро по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3815 |29.10.2019 Клиенти на ЧЕЗ Разпределение в Разлог без ток заради изкопни дейности на строителна фирма . 0| 3784 |26.10.2019 ЧЕЗ Разпределение стартира мащабни проекти за подобряване на електрозахранването в Дупница, Бобошево и Кочериново . 0| 4172 |26.10.2019 МВнР предупреждава за извънредни мерки по пътищата в Гърция . 0| 4203 |25.10.2019 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение за периода 28 октомври-1 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads