Реклама / Ads
9| 4963 |08.03.2011 НОВИНИ

Чиновници изяли парите за онкоболните

.
Одит на Сметната палата за 2006 - 2009 г. разкри далавери за 49 млн. лв
 

49 милиона от парите за лечение на раково болните от 2006 до 2009 г. системно са били изяждани от чиновниците в здравното министерство под формата на заплати и премии
. Това установи одит на Сметната палата. От средствата за медикаменти са покривани и осигуровките на служителите в здравното министерство. Това пише в доклада на Сметната палата, който в над 140 страници, описва батаците в министерството, когато на поста са били проф. Радослав Гайдарски, д-р Евгений Желев и д-р Божидар Нанев. За това време средствата за онкоболни са намалявани девет пъти с общо 49 млн. лева, съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров. Процедурите за доставка на лекарствата са сложни и бавни, което от години води до хроничен недостиг на медикаменти, добави той.Според него листите на чакащите пациенти с рак са безкрайни и не е било ясно по какви критерии хората са включени в тях. Това водело до субективен подбор на хората, които да се лекуват. При някои лечението е забавено фатално с 6 месеца, каза още Димитров, позовавайки се на цифри от доклада на одиторите. По думите му тези проблеми са още от преди 2005 г., когато с друг доклад на Сметната палата са направени препоръки на МЗ да коригира работата си. От тогава до сега обаче те не са изпълнени. Председателят на Сметната палата е категоричен, че парите не са основният проблем за лечението на онколболните. Той обаче е убеден, че те се икономисват.

През 2006 г. със 765 млн. лв. от тези средства са изплащани обезщетения на персонала на МЗ. През 2007-а парите за лекарства на онкоболните са намалени с над 8 млн. лв, като те са дадени на болници за капиталови разходи и изплащане на заплати. През 2008 г. близо 5 млн. лв. от бюджета за скъпо струващи лекарства са дадени за заплати на персонала в системата на здравеопазването. Общо за четирите години съкращаването на бюджета за медикаменти е с 49 млн. лева. Оказва се обаче, че за времето от 2006 до 2008 г. неплатените разходи за скъпите лекарства са 9 на сто, като те са плащани през следващата година. В края на 2009 година задълженията към доставчиците, независимо че пари има, надхвърлят 31 млн. лева. Проблем как се изразходват парите за раковоболните, кои хора влизат в листата на чакащите и кои се отхвърлят, както и защо се бавят някои медикаменти се оказва и липсата на информационна система между МЗ, болниците с онкологични отделения и онкоцентровете (бившите диспансери, б. ред).

2, 25 млн. лв. за изграждането й е платило МЗ на фирма „Верео Це и Де” по договор от 2005 г., но до момента тя не направена, каза Олга Димитрова – главен одитор и ръководител на одитната комисия. Фирмата многократно е подсещала МЗ и е уведомявала не един министър, че параметрите не са зададени точно, а също, че лечебните заведения нямат компютърна техника, за да бъдат свързани в самата система. Честата смяна на здравни министри в този период е попречило тя да бъде изградена, подчерта Димитрова. По време на управлението на ГЕРБ МЗ не е пренасочвало средства за осигуряване на скъпи лекарства заплати и други административни разходи. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6280 |20.02.2011 А. Странджев: Парите ще излязат, не могат да се скрият . 15| 4669 |18.02.2011 РЗС праща Дянков на съд, иска си парите . 3| 4622 |29.01.2011 Парите за здраве ще стигнат през 2011 година . 11| 4993 |28.01.2011 Депутати и чиновници с „амнезия” за имуществото им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads