Реклама / Ads
9| 7444 |19.08.2010 НОВИНИ

Чиновници в отпуска “бойкотират” строителния бизнес, институциите отричат

.
Строителни фирми, гневни на безхаберни чиновници, ще сезират премиера Борисов, строителния министър и столичния кмет за безотговорно поведение на институции. Протестът им е насочен срещу ръководството на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (ДГКК) и Дирекция “Архитектура и благоустройство” – София, които според тях бойкотират работата на строителния бизнес в столицата през лятото.
 
Предприемачите твърдят, че експертите от двете институции са пуснати в платен отпуск през целия август, заради неизползвани стари почивки. Така реално строителните дружества сега не могат да получат удостоверения, че обектите им са нанесени в кадастралния план, нито да вземат после решение за въвеждане на дадена сграда в експлоатация.
И в двете служби са оставени дежурни специалисти, които само приемат и проверяват документи и обясняват, че след втори септември ще подписват книжата.

“Така реално ръцете ни са вързани. Имах няколко клиенти, които бяха готови да купят и платят веднага жилища, но настояваха блокът да има документи, че е въведен в експлоатация”, обяснява предприемачът Христо Станчев. Той твърди, че заради това чиновническо безхаберие работата му е блокирана, загубил е над 100 хил. евро и то в ситуация на криза и рязко свиване на строителния бранш.
Предприемачите се оплакват, че в същото време трябва да разплащат материали и трудови възнаграждения, да внасят данъци и осигуровки, да погасяват вноски към банки.

Главният архитект на София Петър Диков потвърди пред Frognews.bg по телефона, че до началото на септември не приемат документи за въвеждане на обекти в експлоатация, защото нямат достатъчно хора.

“От 175 човека от цялото направление на работа като дежурни са останали не повече от 15, които приемат и проверяват документи. Нямаме достатъчно ресурс да осигурим непрекъснато присъствие на специалисти, а от тази година влезна в сила и задължителното изчистване на отпуските”, обясни арх. Диков.

Той смята, че много по-коректна е практиката от 1 до 30 август в ДАГ да не се работи, защото ако се разпръснат отпуските на хората през всички летни месеци, непрекъснато липсват специалисти в определени звена и така преписките се бавят още повече. Главният архитект на столицата не приема като сериозни и оплакванията на някои фирми, че губят средства и се пречи на бизнеса им заради отпускарите в институциите.

“Строителните фирми, които са опряли точно през август да си уреждат документите и сроковете им са фатални, значи при тях куца организацията. Аз съм привърженик да се направи най-добрата възможна организация за граждани и фирми, но и в нашите възможности не е да осигуряваме непрекъснато присъствие. Инак деловодството работи с удължено работно време през годината, на две смени, няма обедни почивки. Но от 2 септември всички приети документи ще бъдат подписани и експедитивно обработени”, увери арх. Диков.

От Агенцията по геодезия, картография и кадастър (ДГКК) в столицата са категорични, че нямат проблеми с отпускарите и не връщат строителни фирми за исканите от тях услуги.

В писмо до Frognews.bg инж. Виолета Коритарова, заместваща изпълнителния директор на Агенцията твърди: “Всички началници на областни служби по геодезия, картография и кадастър, които в момента са в законоустановен отпуск, са замествани от други служители, притежаващи необходимата квалификация, с изрични Заповеди за заместване, издадени от изпълнителния директор на АГКК. Заместниците притежават същия обем правомощия, както този на титулярите на съответната длъжност”.


Оригиналното писмо от Агенцията по геодезия, картография и кадастър

По-късно Таня Карагьозова, главен експерт, сектор "Контрол", дирекция "АПФО" уточни, че само в столична община Средец има обява, че до 2 септември има само дежурни, а услуги на фирми няма да се извършват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7967 |21.07.2010 Борисов погва чиновниците, закрива структури . 0| 6183 |27.05.2010 В "Чиновниците" задържани двама от НАП, искали 200 000 . 6| 4866 |28.04.2010 Спецтрибунал съди мафиоти и висши чиновници . 3| 5002 |19.02.2010 Наказват чиновници за изнасилваното дете от Сандански

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads