Реклама / Ads
8| 6032 |17.10.2013 НОВИНИ

Чирпанлиев: 80% от бежанците не искат да остават в България

.
Николай Чирпанлиев Източник: Булфото
Приоритет на над 80% от хората в бежанските лагери е да си получат статутите и да продължат пътя си на Запад.
 

Новият шеф на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев е направил тази констатация след разговори с настанени в лагера в софийския квартал „Военна рампа” днес. Той призова за спокойствие по бТВ. Според него хората не трябва да се страхуват и трябва да им се обяснява.

За да се обработват по-бързо документите на търсещите закрила, административният капацитет на Държавната агенция за бежанците е бил увеличен. „Очакваме помощ от МВР и МО, за да осигурим еднакъв брой интервюисти и преводачи, така че да не се бави процедурата”, допълни Чирпанлиев.


Европейските пари за сирийските бежанци ще отидат по предназначение, каза още Чирпанлиев. Директорът посочи, че има уверението на българския представител в Европейската комисия Кристалина Георгиева за отпускане на средства. 

Съсредоточаването на огромен брой бежанци в столицата той обясни с това, че техниката за обработка на данните на бежанците, е стационарна и струва „стотици хиляди левове”, така че нито може да се разнася в различни точки на страната, нито да се осигури в други градове на България.

„Вече два дни две частни фирми осигуряват реда в лагерите, предстои инсталирането на видеонаблюдение. Във „Военна рампа” има парно отопление и топла вода, но проблемите във „Враждебна” са по-сериозни, защото сградата там е бивше училище”, допълни шефът на ДАБ.

Николай Чирпанлиев посочи, че в момента в центровете са регистрирани 5312 души, а други 2623 търсещи закрила са регистрирани на външни адреси. В заключение той призова гражданите да не се страхуват от бежанците. „Опознайте ги, за да ги разберете и да им помогнете”, апелира той.

Бойко Ноев, бивш министър на отбраната е на мнение, че не можем да абсорбираме в момента бежанската вълна, която залива страната ни. Този процес е опасен за България поради своята неопределеност като количество, което вече не може да се предвиди. Безотговорно е ние да стимулираме потока на хора, които търсят убежище в България. Затова съм привърженик на идеята този поток да бъде ограничен - с механична преграда - така, както направи Гърция. Иначе всичко идва към нас.

Бившият външен министър Соломон Паси се съгласи с Бойко Ноев и даде за пример редица страни, които са укрепили границите си с механични прегради: "Аз съм напълно съгласен с това, че граница трябва да се пресича само там, където това е определено да се случва".

"Миграцията по света не е ново явление. А на въпроса колко бежанци можем да поемем, зависи от това дали гледаме на бежанците като на капитал или като на бреме. Когато говорим за бежанците от Сирия, трябва да знаем, че това са хора от една държава, към която България има много специално отношение. В България са обучени над 5000 сирийски студенти. Това са хора, които могат да бъдат поканени в качеството си на помощници - за интеграцията на сирийските бежанци", каза Паси.

"Това е проблем на националната сигурност. 1000 лева за бежанец и колко за българската баба, която се грее с дърва на печката? Стига с този смешен цирк с вотовете. Проблемът сега е този с бежанците. Нека политиците да поемат своята отговорност и в парламента да има решение по този въпрос", заяви Бойко Ноев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4702 |17.10.2013 Европа ни изпраща 100 души помощ за бежанците . 20| 4934 |17.10.2013 И Първанов попита президента за бежанците . 0| 4613 |16.10.2013 Армията дисциплинира бежанците . 3| 4728 |13.10.2013 Фандъкова: Трябват спешни мерки за бежанците във "Враждебна"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads