Реклама / Ads
11| 5441 |19.02.2016 НОВИНИ

Чистачка от летище София убеди Борисов да спре поредната обществена поръчка

.
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил прекратяването на поредната обществена поръчка. Това стана ясно от профила във Facebook на една от протестиращите на летище София чистачки, с която Борисов говорил лично. Хигиенистката Евелина Петрова e публикувала: "Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да! Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището. Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-тру
 
За прекратяването на поръчката премиерът първо съобщил на чистачките на летище София. Заради техния протест под надслов "Летище София замириса" премиерът въобще научил за проблема с този конкурс.

Бизнесменът Александър Сталийски бе сочен за един от най-близките на Борисов като двамата често спортували заедно, според медийни публикации. Освен с бизнес той се занимава и с културизъм и дори е шеф на федерацията. Името на сина на бившия военен министър от 90-те години Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова излязоха и като едни от големите вложители във фалиралата банка КТБ. По късно бяха споменати и в Яневагейт.

Хигиенистката Евелина Петрова покани колегите си да благодарят на премиера при завръщането му от Брюксел: "Колеги и колежки, всички, които искат да останат на Летище София, довечера пред Правителствена зала в 18.00 часа с деца, мъже и роднини, елате да изразим благодарността си на Единствения Човек в тази държава - Господин Премиера, Бойко Борисов. Човекът, който ни чу и разбра нашата болка!!!".

Хигиенистите на "Летище София" излязоха на протест на 29 януари. Недоволството им бе породено от решение за отдаване на чистенето на летището на външна фирма, което означава, че чистачките биха загубили работата си или биха работили при нежелан от тях работодател и за по-ниски заплати. Протестът принуди шефът на летище София Христо Щерионов да обяви, че средното нетно възнаграждение на чистачките е 1500 лева.  В тази сума се включва основната им заплата с всички допълнителни бонуси през годината. За хигиената на летището отговарят около 100 души, повечето от които са дългогодишни служители.

В случая с летището високото заплащане не води и до високо качество, казва Щерионов. Средно на всеки три дни до ръководството постъпва жалба за хигиената на двата терминала. Затова и се пристъпва към наемане на външна фирма, която за по-малко пари да извършва почистването на Летище София, обясни няколко дни след протеста той. 

Чистачката Евелина Петрова обаче е категорична, че в случай не става дума за пари и че заплатата й е 1000 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5628 |17.02.2016 Тежка катастрофа в София . 0| 4324 |15.02.2016 Кола се заби в спирка в София, двама са ранени . 31| 9118 |11.02.2016 Фрог научи: Предлагат летище София да се казва "Асен Йорданов" . 8| 5710 |10.02.2016 15 са кандидатите за архитект на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads