Реклама / Ads

3| 6299 |29.10.2019

Член на ВСС, гласувал против Гешев: Магистрати са пред революция заради заявки за обединяване на съдилища

.
Съдиите в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред революция, слушайки сега заявките за реформа на съдебната карта. Репликата отправи Красимир Шекерджиев на днешното заседание на Съдийската колегия, а поводът са идеи на негови колеги за закриване или обединяване на съдилища.

Всичко тръгна от предложение за трансформиране на една бройка за огняр в шофьор, която да бъде прехвърлена от районния съд в Гълъбово в този в Стара Загора, пише още Лекс.бг.


По този повод Боян Новански заяви, че съдът в Гълъбово е най-новият, той беше открит през 2007 г., а същевременно издръжката му не е малка. Същото важи и за районния съд в Раднево, където годишният бюджет е 700 000 лева. Новански каза, че Стара Загора е на малко над 30 км от него. Посочи, че съдилищата в Гълъбово и Раднево може да бъдат обединени с този в Стара Загора под някаква форма. И добави, че в района има населени места с около 50 жители и заради това трябва да се държи сметка на издръжката, защото в един момент съдебният бюджет може да достигне 1 млрд. лева, но системата няма да получи тези пари.


Неясно как в дебата бяха замесени и съдилищата в Балчик и Каварна. Всъщност за тях от известно време се предлага да бъдат обединени. Окончателно решение по въпроса няма.


Но в тази връзка Красимир Шекерджиев взе думата и каза: „Заседанията на Съдийската колегия са публични. Сигурен съм, че при тези заявки съдиите в Каварна, Балчик и Раднево са пред революция. Ако закрием Каварна и Балчик, на север от Варна няма да остане нито един районен съд. Ако ще ги събираме, къде ще се ги съберем – в Балчик или Каварна. Каварна е най-северният съд, до Дуранкулак са 42 км. Създаваме напрежение“.


В дебата отново беше поставен въпросът за това кога ще бъде готов проектът за изграждането на Единната информационна система за съдилищата, защото резултатите от него са важни за цялостна реформа на съдебната карта, а не да се прави на парче.


След призиви за успокояване на дебата, кадровиците подкрепиха предложението за трансформиране на длъжността за огняр в такава за съдебен служител.


Преди около месец Съдийската колегия реши да изпрати на екипа по проекта три модела за реформа на съдебната карта, който на свой ред трябва да разиграе отделните варианти и да ги внесе после в кадровия орган за обсъждане.


Според първия ще се използва „механизмът на определяне на т.нар. териториални отделения на районните съдилища при умерена концентрация на съдебните райони и съответно евентуално преначертаване на границите на съдебните райони, като се съобразяват етапът на развитие и перспективите на електронното правосъдие“. Този модел ще засегне само районните съдилища.


При обследване на този модел трябва да се анализират и предложенията на комисията по натовареност за обединяване и вливане на 72 районни съдилища в страната, но задължително при първоначално запазване на седалищата на обединените съдилища като отделни териториални поделения на единните районни съдилища.


Вторият модел е по-радикален. Той е за структурна реформа на районните, окръжните и апелативните съдилища. Идеята е да се определят 28 единни първоинстанционни съдилища при запазване като цяло на седалищата на сегашните районни съдилища под формата на териториални поделения; седалищата на новите 28 първоинстанционни съдилища ще съвпадат с тези на сегашните окръжни съдилища; окръжните съдилища да бъдат с висока степен на концентрация – не повече от 10 на брой.


Третият модел обхваща заповедните производства като има идея те да бъдат извадени от районните съдилища или най-малкото да се разпределят централизирано между всички по електронен път.


Каквито и варианти да бъдат изработени, те ще бъдат обсъдени с магистратите преди да се предприема каквото и да било, реши още колегията преди месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Игри и филми за членовете на СИК в „Арена Армеец” 5| 3449 |27.10.2019 . Гласувал за Гешев член на ВСС: Президентът ще е задължен да го назначи 22| 7212 |26.10.2019 . Филми от старите ленти, табла и ”Не се сърди човече” за членовете на СИК 2| 3578 |25.10.2019 . Иван Гешев към член на ВСС: Какво очаквате да ви кажа, за да сте щастлива? 16| 6201 |24.10.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ