Реклама / Ads
0| 4001 |11.12.2014 НОВИНИ

Членовете на ДКЕВР вече ще се избират от НС

.
Съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) оттук нататък да се избира от Народното събрание, а не еднолично от премиера. Това решиха депутатите от Комисията по енергетика в парламента на първо четене. Законопроектът бе представен от зам.-министър Антон Павлов, в отсъствието на началника му Теменужка Петкова. Самият законопроект бе внесен от служебното правителство, но днес той получи подкрепа и от новата изпълнителна власт.
 

Законопроектът предвижда още комисията да се раздели на два състава - в сектор „Електро-, топло- и газоенергетика" от една страна и сектор „Водоснабдяване и канализация" от друга. Предвижда се още увеличаване на професионалния стаж на комисарите от досегашния минимум от 3 години на 5. Също така наименованието ДКЕВР ще бъде променено на Комисия за енергийно и водно регулиране. Членовете на комисията ще могат да бъдат предлагани от депутати и от парламентарни групи, които от своя страна ще могат да внесат от свое име и предложения, дадени от неправителствени организации, пише нюз.бг.

 

Друга промяна предлага заседанията на ДКЕВР да бъдат открити, освен ако в тях не се разглеждат данни, касаещи класифицирана информация. На това предложение председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, която също присъства на заседанието, заяви, че това ще затрудни комисията, защото заседания се водят по всички жалби, които са над 8000 годишно, както и има свои вътрешни заседания. В тази връзка тя предложи на депутатите между първо и второ четене тези текстове да се прецизират.

 

След представянето на законопроекта депутатите от БСП и „Атака" поискаха той да бъде оттеглен, защото в него има много пропуски, които не могат да бъдат изчистени между първо и второ четене.

 

Ние всички искаме членовете на ДКЕВР да се избират от парламента, но с това приключва всичко добро по отношение на законопроекта, аргументира се Таско Ерменков от БСП. Магдалена Ташева от „Атака" определи законопроекта като лош и посочи, че дава възможност на лобистки кръгове да номинират свои кандидати за членове на ДКЕВР.

 

След представяне на проектозакона думата взе депутатът от АБВ Кирил Цочев и посочи, че неговата партия като цяло подкрепя законодателната инициатива. Той допълни, че трябва да се даде възможност повече хора и организации да могат да предлагат членове на ДКЕВР, като дори предложи възможност и за самономинации, които ресорните комисии в Народното събрание да отсяват.

 

Рамадан Аталай от ДПС заяви от своя страна, че кабинетът „Близнашки" не е бил способен да роди нещо по-добро от разделяне на ДКЕВР и така да се появят два близнака - за енергийно и съответно за водно регулиране. Това механично разделение няма да доведе до автоматично по-добра работа на комисията, което обществото очаква, смята той.

 

В края на разискванията думата взе и Делян Добрев от ГЕРБ, който е и председател на енергийната комисия. Той заяви, че ГЕРБ ще подкрепят законопроекта, като се съгласи, че между първо и втори четене някои от текстовете трябва да се прецизират.

 

Законопроектът беше приет с 10 гласа „за" и 4 „въздържал се".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4033 |11.12.2014 Цветан Гунев вече не е подуправител на БНБ . 0| 5110 |10.12.2014 Все повече хлапета отвлечени от родителите си . 2| 4039 |09.12.2014 Патриарх Неофит вече не иска Дионисий да стане епископ . 2| 5198 |09.12.2014 Митрополитът на Йерусалим пред Фрог: Стига вече кръв, стига са ни клали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads