Реклама / Ads
7| 6454 |01.01.2019 НОВИНИ

ЧНГ, драги българи! А сега да се погрижим за махмурлука

.
Българският специалитет...
В последните часове на старата година лекари посочиха най-доброто средство за борба с махмурлука след новогодишната нощ. Неприятното усещане е дежурният спътник на многото тостове и обърнати чаши.
 

През новата година здраве, повече късмет и парички – знаете дежурното пожелание. Повторено е милиони пъти и обилно е полято с идеята през 2019 година да се сбъдне. За по-сигурно очакванията се подкрепят с ракия, вино, бира… А на сутринта оле мале, ще ми се пръсне главата.

Британският The Independent публикува статия от известни медици, които препоръчват на всички, преди да си легнат след обилно хапване и пийване да изпият чаша вода. Това елементарно действие ще ви отърве от болки в главата, твърдят лекари.

Срещу махмурлука горещо се препоръчва чай от джинджифил. Той се справя отлично с виенето на свят и неприятностите със стомаха. Джинджифиловият чай също така успокоява жлъчката и успокоява работата на сърцето след дългото натоварване.

Богатата закуска, но без тлъсти и мазни неща, също е добър подход в борбата с препиването. Наблегнете на продуктите с повечко калий. Те ще възстановят електролитния баланс в тялото, нарушен от алкохола, съветва известният диетолог Рианън Ламберт.

Препоръчват се още сок от артишок и екстракт от кактус. Такива у нас оаче няма къде да намерите. Затова опитайте от зелевия сок на татко или дядо. Помага – гаранция.

На 1 януари половин България ще се събуди с жажда, умора, гадене, световъртеж, слабост в мускулите, затруднена концентрация, несигурност, раздразнителност, чувствителност към светлина и шум, недоспиване. Една от причините за това състояние е пониженото количество на кръвната захар. Алкохолът бързо се метаболизира и при разграждането му се образуват високоенергийни молекули, които забавят синтеза на на глюкоза в черния дроб, което води до понижаването на кръвната захар. Глюкозата е основната енергийна суровина за мозъка, и при недостига й се наблюдават някои от типичните симптоми на махмурлука.

По-голямото телесно тегло забавя усвояването на алкохола. По-уязвими са жените – при едно и също количество погълнати питиета и еднакво тегло нивото му в кръвта на дамите е по-високо от това на мъжете, защото женският организъм произвежда по-малко количество от ензима, който разгражда алкохола.

Затова:

Пийте много вода, за да възстановите загубата на течности.
– За да компенсирате загубата на магнезий и калий, опитайте с бананов млечен шейк, подсладен с мед, който ще повиши кръвната захар.
– Не пийте кафе – то има дехидратиращо действие.
– Зелето има страхотен очистващ ефект, яжте го сурово или атакувайте със зелева чорба, както вече бе споменато.
– Доматеният сок също помага за възстановяването на организма.
– Прясно изцедени натурални сокове, богати на витамин С.
– Чай от женшен и джинджифил.
– Кока кола, заради захарта и слабото съдържание на кофеин. Без прекаляване.
– Народният гений акцентира върху закуска с шкембе чорба с повечко оцет и една бира. Една, ей! По принцип супите са добро оръжие в такава ситуация.
– „Клин клин избива“ – тази фраза съществува в много народи, но е повече мит, отколкото помага. Повторната консумация на алкохол, преди тялото да се е изчистило от първоначалните количества, наистина облекчава симптомите, но само временно, но за сметка на това новото натоварване е супер тежко за организма.

 

Народ като нашия страда и от един друг махмурлук, но това вече е национална особеност, с която няма как да се гордеем. Лек за това всенародно "пиянство" има, но това вече е друга тема. Шкембето и бирата не помагат в този случай, а едни други неща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4618 |25.12.2018 Честита Коледа, българи! . 7| 6225 |08.12.2018 Антон Станков: Политическият аспект на делото срещу Баневи е „защо сега“? . 1| 5095 |05.12.2018 Бисер Петков: Трудно е да се живее със сегашните пенсии . 11| 4614 |17.11.2018 Сидеров продължава да иска оставки, сега на Каракачанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads