Реклама / Ads
13| 6289 |27.06.2014 НОВИНИ

Чобанов: Нямаме застрашени банки, никой няма да загуби пари

.
Имаме среда податлива на слухове, но за паника все още не може да се говори. Хората целят по-голяма сигурност като си теглят влоговете, но това е грешка. Хората трябва да са сигурни за своите влогове. Не е необходимо да ги местят, защото губят пари. Гарантираме, че пари няма да губят, тъй като нямаме застрашени банки. Нямаме основание за аналог на банковата ситуация от 1996-1997 година, категоричен е министърът на финансите Петър Чобанов в „Панорама”.
 

 

Тогава имахме едни банки, които бяха в доста затруднено състояние, с доста влошени активи, т.е. кредитите им не се обслужваха, имахме една икономика, доминирана от държавни предприятия, които имаха висока задлъжнялост, и тази задлъжнялост се финансираше от бюджета през държавните банки. Ситуацията в момента категорично не е такава”, заяви той.

 

Работим в координация с Централната банка. Не смятам, че ситуацията тази седмица е част от битката Пеевски – Василев.

 

Международните финансови пазари не мислят, че сме в криза, затова ни дадоха заем. Бяха направени срещи с инвеститори, които се убедиха в стабилността на системата. Дългът ще се използва за рефинансиране и за покриване на бюджетен дефицит, коментира изтегленият вчера дълг финансовият министър.

 

Влоговете са гарантирани през държавата. Не мога да си обясня защо трябва да загубиш, като теглиш, допълни Йордан Цонев.

 

Парите в банките са над 86 милиарда. В ЕС съотношението на парите към активите е 4%, а в българските банки е 10%, направи сравнение депутатът от ДПС.

 

Проблемът идва от политиката. Трябва да дойде човек, който  като излъчи послание към избирателите, да му се повярва.  Ако не беше стабилността на банковия сектор няма толкова лесно да преминем кризата, каза на свой ред Димитър Главчев от ГЕРБ.

 

Държавата не е заложник на битката Пеевски-Цветан Василев. Какво общо имат с ПИБ?, така отговори Цонев на въпрос дали държавата е заложник на отношенията на депутата и банкера. 

 

Държавата не е заложник на тези разпри, ако беше така, нямаше да виждаме финансова стабилност. По-скоро се използват  спекулации, коментира пък Атанас Мерджанов. 

 

Конфликт в държавата имаше 1 година. Една година имаше протести, които клатят устоите на държавата. Всяка нещо, което сега се случва, има своята история, допълни депутатът от ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6139 |22.06.2014 Чобанов: Няма риск за банковата система . 23| 5939 |16.06.2014 Чобанов: Не източваме държавни фирми . 30| 4825 |14.06.2014 Чобанов: Няма дупка в бюджета от 10 млрд. лв. . 42| 4721 |11.06.2014 Министър Чобанов: Мотивите на вота- компилация от минали проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads