Реклама / Ads
5| 4703 |24.07.2014 НОВИНИ

П.Чобанов: Щях да подам оставка, ако Станишев бе станал премиер

.
Когато на човек му се е случвало, да заема висока позиция и я заменя, няма нищо страшно.Ако Станишев бе станал премиер щях да си подам оставката. В тази конфигурация мога да работя само с Пламен Орешарски. Премиерът в оставка ме покани за министър.Това каза в "Лице в лице" по bTV Петър Чобанов, министър на финансите в оставка.
 

Перспективата като цяло на експертния кабинет не бе дълга.Последните два месеца след европейските избори наистина се работеше по-трудно.Когато работещият парламент го няма, е трудно, каза той.

Той не изключи неизпълнението на приходите на държавния бюджет да прехвърли 500 милиона лева до края на годината, но уточни, че това зависи от служебното правителство. Петър Чобанов призна, че няма сериозни постижения от работата на подчинената му Агенция „Митници”, но заяви, че е убеден в усилията, полагани от хората там да си изпълняват задачите.

Финансовият министър на правителството в оставка посочи, че оставят на следващия кабинет финансово стабилна рамка на държавата, защото независимо от риска в приходите, има заложени буфери, които ще поемат евентуални липси.

При допълнителни проблеми може да се емитира дълг, ако се наложи и така да се избегне актуализация на бюджета, смята Чобанов. Той обаче не отрече, че и актуализацията е възможно действие, но трябва да се подхожда внимателно към нея.

Министърът коментира и възможността служебното правителство да прибегне до взимане на нови заеми до изборите, предложена от Росен Плевнелиев- според него, това е невъзможно. Липсва парламент, през август световните финансови пазари не работят, уточни Чобанов.

Не бих направил връзка с КТБ и оставката на правителството, отвърна той на въпрос има ли такава. Има вариант от гледна точка на закона БНБ да предложи на акционерите да попълнят дупката за оздравяването на банката, каза още Чобанов.


Аз уважавам разделението на властите и независимостта на БНБ, каза Чобанов и не пожела да отговори на въпроса дали управителят на БНБ  Иван Искров трябва да си подаде оставката. Не даде директен отговор и на въпроса дали да се фалира или оздрави КТБ. БНБ трябва да излезе с ясна оценка, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5008 |22.07.2014 Иван Искров: Готов съм да подам оставка, ама... . 90| 9600 |20.07.2014 Ангел Славчев хвърли оставка, заплашвали го с борци, Пеевски командвал ББЦ . 3| 5396 |10.07.2014 Шефът на ДФ "Земеделие" подаде оставка, идва Явор Гечев . 24| 5257 |06.07.2014 Цачева: Ако няма оставка, няма да се изненадам; не им вярваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads