Реклама / Ads
53| 5453 |28.06.2014 НОВИНИ

Чобанов: Свръхемоцията на Борисов застрашава държавата

.
Министърът на финансите Петър Чобанов излезе с официална позиция относно ситуацията в банковия сектор.Днешните свръхемоционални политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата. Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата, се казва в нея.
 

Ето какво пише и по-нататък в позицията:

Това политическо пресиране на обществото води до излишен смут.

Категорично настоявам да спрат опитите за дестабилизация - вече има дата за предсрочни избори, политическите консултации са в ход, а лидерите на парламентарно представените партии търсят най-добрата формула за бъдещето на страната и целят да се преодолее политическата нестабилност, която наблюдаваме след евроизборите.

Не приемам обвиненията на Бойко Борисов, че с вчерашното си гостуване в предаването „Панорама" на БНТ „като съм говорил за успокоение, съм всявал паника". Изявлението ми вчера е израз на убедена експертна и държавническа позиция, базирана на данни и анализи, а не на политически словоблудства. Вчера бяхме свидетели на единно държавническо говорене в ситуация на изкуствено, криминално и подсъдно създаден смут, както и опит за срив на банковата система. От подобно държавническо поведение отговорните политически сили не трябва да се отклоняват.

Политическите преговори са в НС, а не в сутрешните блокове на националните телевизии.

Оценката за работата на правителството и дългосрочната фискална стабилност на България е дадена от международната инвестиционна общност и намери израз в рекордно ниската лихва от 2.95 % за десетгодишни облигации. България успя да осъществи сделката за 1 493 млн. евро и да осигури най-ниския досега купон за свои Еврооблигации. Citigroup, HSBC и J.P. Morgan действаха като водещи мениджъри на сделката.

България привлече изключително разнообразна инвеститорска база за тази емисия, много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение по региони е, както следва: Обединеното кралство 37%, Германия и Австрия 18%, България 15%, ЦИЕ 5%, САЩ офшор 4%, Бенелюкс 4%, Франция 4%, Азия 3%, Швейцария 2%, останалата част на Европа и други 8%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 61%, банки и частни банки 17%, застрахователни и пенсионни фондове 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове 7%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 7280 |28.06.2014 Борисов:В понеделник банките да отворят с нов премиер и финансов министър . 13| 6289 |27.06.2014 Чобанов: Нямаме застрашени банки, никой няма да загуби пари . 23| 5088 |27.06.2014 Борисов: Разпадът в държавата е пълен, парламентът е делегитимиран . 92| 5098 |26.06.2014 Манолова: Борисов ходи в Брюксел за фотосесии и да го тупат по рамото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads