Реклама / Ads
7| 4488 |28.01.2015 НОВИНИ

Чочкова и Точкова пак предложени за главен съдебен инспектор

.
Чочкова и Точкова
Неправителствени организации предлагат отново кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Това съобщиха от организациите, сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България, Асоциацията на административните съдии и наблюдаващите съдебната власт НПО - Български институт за правни инициативи, "Риск-Монитор" и др.
 
Срокът за внасяне на номинации за главен съдебен инспектор в Народното събрание изтича на 30 януари, петък. Те могат да се правят от депутати.

Организациите напомнят, че на 21 март миналата година инициираната от Съюза на съдиите в България вътрешносъсловна консултация приключи с публичното изслушване на съдиите, дали съгласието си да бъдат издигнати кандидатурите им за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. В проведеното обсъждане участваха представители на професионалната общност - председателят и заместник-председателите на Върховния касационен съд, съдии от върховните, апелативните, административните, окръжните и районните съдилища и представители на професионални юридически организации - Съюза на съдиите в България, Асоциацията на българските административни съдии, Съюза на юристите в България, и неправителствени организации, развиващи дейност за утвърждаване върховенството на закона. Събитието беше открито за представители на медиите и беше предавано пряко по интернет.

Всички участвали в публичното обсъждане оценяват високо проведения откровен разговор за проблемите в съдебната власт, мястото и ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет като орган, призван да предлага и реализира работещи решения за подобряване на работата на съда, прокуратурата и следствието, се казва в съобщението на организациите.

За задълбоченото и съдържателно качество на проведената дискусия съществен принос имат всички съдии с активна позиция и неправителствените организации, които се включиха в процеса и заедно поставиха за обсъждане повече от сто въпроса за различни аспекти от дейността на главния съдебен инспектор. Считаме, че така проведеното публично обсъждане показа, че гражданското общество има вътрешен потенциал и е способно да генерира общи идеи и да подкрепя общи предложения за усъвършенстване на отношенията в обществото и ефективното функциониране на институциите.

Вече сме имали възможността нееднократно да заявим, че нашите организации са напълно удовлетворени от представянето на съдиите Теодора Точкова и Вера Чочкова, от показаното от тях разбиране за отговорностите на главния съдебен инспектор, от готовността им да се справят с предстоящите предизвикателства, както и да участват професионално и отговорно в съдебната реформа, се посочва още в съобщението. Организациите изразяват становището си, че и двете са достойни кандидатури за позицията на главен съдебен инспектор.

Те очакват предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото.

Изборът на главен съдебен инспектор се извършва с квалифицирано мнозинство от 160 депутати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3981 |21.12.2014 Червените излизат със свое предложение за пенсионна реформа . 44| 10449 |19.12.2014 Каролев пред Фрог: Вредите от предложените промени в пенсионното законодателство са многопосочни . 11| 4237 |19.12.2014 Стоянова: Няма причина да оттегляме предложението, залата ще реши . 26| 11280 |09.12.2014 Фрог научи: Военният министър уволнява предложения му за зам. Иво Антонов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads