Реклама / Ads
11| 7520 |24.09.2014 НОВИНИ

Човека-Паяк пред Фрог: И за спасен човешки живот някой взема комисионната

.
Иван Кристоф
Дори при изграждането на спасителни отряди някой все съботира доброволните начинания. Целта е да се стигне до евросубсидиране и да се гушнат комисионните. Това призна пред Фрог нюз международно признатият експерт по височинно спасяване Иван Кристоф, по-известен като Човека-Паяк.
 

Почти цяло десетилетие продължава битката му да направи добре екипиран и професионален отряд за спасяване на хора при различни бедствия в България. Идеята му, обаче удря на камък заради чиновническо безхаберие и желание да  се печели от човешкото нещастие. Вижте какво разказа Иван пред екипа ни:

 

Дойдох от Канада с огромното желание да обуча и да оборудвам хората, които работят в екипите за задържане в МВР. Насочих се към тях, защото знам, че физически са много добре подготвени. След като разбрах, че при баретите ще има конфликт на интереси между мен и предишния  треньор на екипите за въжени операции, се оттеглих.  След това се насочих към ГДБОП. Предложих  не само да ги обуча безвъзмездно, но и да ги екипирам. Изумих се, когато един от хората ме изслуша и каза: Ако ти искаш и един процент от това, което каза да го реализираш, просто си нямаш престава в какви интереси ще се забъркаш.  Има хора, които заради това ще ти направят живота черен. Не можех да повярвам, че подобно нещо може да ми кажат в такава служба, която всява респект . Затова реших да го приема като намек и приятелски съвет. За мое съжаление този служител се оказа прав. Все пак  става дума за сделки за милиони.  

 

Оказа се, че хора, които се занимават с наркотрафик, както и бивши представители на групировки са навлезли в бизнеса. Един дори е заделил 25 млн. евро за "животоспасяващия" бизнес, друг си е предложил проект за 30 млн. европари, а трети му го е взел наготово. Това са такива играчи, че няма как да се пробие. Предложих идеята да даря оборудване като намерих спонсорство за 20 хил. лв., но изведнъж някой просто се обадил на службите и им е продал такава екипировка за сметка на МВР. Е как стават тези работи?! Ти им даваш нещо без пари за собствена сметка, а то се игнорира, за да се закупи оборудването от техен човек от службите. След това пак ме предупредиха, че ще ме оплюят или ще ми набутат наркотици. Ама как така, та аз нито пуша, нито пия.  Истината е следната -първо е взета комисионна заради обществената поръчка и второ са взети пари за партийната каса. Ако бяха приели моето дарение никой нямаше да си сложи пари в джоба. В същото време  всички реват, че няма пари, а далаверите се въртят.

 

 Проблемите на Човека-Паяк не свършват. Тогава реших да направя сдружение  „Специализиран отряд за спасяване”, защото  разбрах, че всяка безвъзмездна кауза тук се опорочава. Предоставял съм  моето ноу-хау безвъзмездно и екипировка и на други организации. Оказа се, че много хора с компании са направили НПО-та. При повечето това е направено е с цел да перат пари. Решил съм сега пак да  подаря безвъзмездно моето нoу-хау на всички регионални отряди. Идеята за доброволческите отряди съм я предложил още през 2005 година. Опитвах тогава идеята си да я подаря на Гражданска защита, на БЧК. Исках да дам супер оборудвана кола.  И отвсякъде ми казваха: „Не, не!”. И аз не можех да разбера какво става. А после пак ми казаха „Иване, те не могат да си вземат комисионната”. Нали когато кандидатстват за даден проект, трябва да напишат, че са много зле и нямат никаква техника. Ако вземат моята помощ нещата няма да стоят по този начин и ще се лишат от много пари, които после да си приберат.

 

Мога да онагледя  нещата с конкретен пример. Преди няколко години момче и момиче се загубиха в планината. Един мой познат с джип ги е спасил чак на третия ден, а  от планинско спасяване обраха овациите. Още от първия ден като разбрах, се обадих на пилота на хеликоптера, с който сме работели, да задействаме спасяването на хората. След няколко минути се обади собственикът на авиокомпанията, притеснен, че от въздухоплавателната агенция са забранили на хеликоптерите да излитат до второ нареждане.  Вечерта по телевизията съобщиха, че в 15,30 е прекратено издирването поради свечеряване. Такова нещо в Канада няма как да се случи.  И накрая стана ясно, че големите компании изяждат малките.  Оказа се, че влиятелни хора с големи апетити в бизнеса със спасяването пишат проекти за еврофондовете и печелят парите. И когато се появяваме в публичното пространство  с хеликоптер, специализирана аварийна кола и екип, за тях това се превръща в огромен проблем. Джипът ни е оборудван с катерачна, подводна и подземна  екипировка за спасяване, както и със специализирана снимачна джипиес система.  Имаме партньори с още по-специализирана техника. Няма да се спра до тук, зарича се Иван Кристоф.  Вече имам база за над 1 млн. лв. в София в подножието на Витоша, която е разположена върху моя земя по наследство. Втората ми база ще бъде край Велингарaд, защото там също имам имот. Предвиждам и още една база да направя през следващата година. Стандартният ми екип е от 16 души. Джипът ни е оборудван  със система, каквато дори и в МВР няма. Имаме не само катерачи, но и водолази.

 

Много бивши пожарникари искат да дойдат при нас. Вече разполагаме с летателна техника, която не само може да снима от високо, но и да пуска на бедстващи хора около 2 килограма животоспасяващи лекарства, храна и провизии.  Иван Кристоф се похвали, че от 1 до 7 ноември, отива в Дубай. Там той ще се срещне с представители на  компании, които работят по най-високите сгради в света. Кани се да изнесе лекции за въздушно-въжени операции. В Дубай на форума ще се съберат  боговете на спасяването. Експерт си, когато те познават световните експерти. Ако съм непознат, няма как да ме допуснат там. За 5 минути арабските инвеститори разбраха това, което за толкова години в България не разбраха. Разчитам на арабски инвеститори за инициативите си, призна Човека-Паяк. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5492 |24.09.2014 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Вече не сме в Северна Корея, има и независим съд . 10| 4596 |23.09.2014 Д. Атанасова: Предвиждаме изработване на Кодекс за земята . 5| 4639 |23.09.2014 Миков пред Ройтерс: Гуверньорът Искров да подаде оставка . 8| 5960 |23.09.2014 Д-р Найденов пред Фрог: С риск за живота си получаваме заплатите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads