Реклама / Ads
0| 6213 |10.07.2017 НОВИНИ

Човекът – птица гладува в затвора вече 34-ти ден!

.
Вече 34-ти ден продължава гладната стачка в затвора на Стайко Иванов, съобщи ”24 Родопи”, като се позова на близки на Човека-птица. В същото време адвокатът на делтапланериста е входирал молба в Президентството за помилването му.
 
Петиция с 533 подписа от групата „Справедливост за Стайко Иванов” също е изпратена до главния прокурор. Петицията в интернет вече е събрала над 3000 подписа в негова защита. В момента Стайко се намира в болничния стационар към Софийския централен затвор.

Иванов излежава 8-годишна присъда за убийство, той е в затвора от 21 декември м.г., след като бе екстрадиран в Полша от Беларус, където потърси убежище. Полските власти пък предадоха Стайко на България.

Делтапланеристът трябва да излежи присъда за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски, извършено преди 20 години. На 11 май 1997 година Тодоровски качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на изложение на авиационна техника. По-късно македонецът качва друг стопаджия. Според историята на Стайко Иванов, мъжът вади пистолет и стреля в главата на шофьора, когато Стайко е поискал да спре буса и да слезе от него.

След като превозното средство се обръща, мъжът побягва. Основен обвиняем става кърджалиецът. Оръжието никога не е открито, както и гилзата. Той прекарва месеци в следствения арест. Делото се точи с години, криминалистите така и не успяват да намерят нито мотив, нито категорични доказателства, че Стайко Иванов е убил  македонеца.

През декември 2005 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него поради липса на достатъчно доказателства. През 2006 година кърджалиецът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът е-ново дело срещу него и присъда в размер на 8 години, след като всички доказателства по случая са били унищожени. Стайко решава да бяга и години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6833 |05.07.2017 Минчо Спасов: Полицаите да протестират в Банкя, там е човекът с парите . 1| 4705 |15.05.2017 „Малките матури“ продължават с „Човекът и природата“ . 5| 3990 |23.01.2017 Възрастни хора гладуват и зъзнат в приют във Варна . 2| 4680 |17.11.2016 „Човекът на Бойко” във ВСС последен на избор за нов съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads