Реклама / Ads

32| 5477 |22.01.2021

Чрез скандална подмяна на файл МОСВ премахнало забрана за застрояване на Камчийски пясъци

.
Камчийските пясъци Източник: beaches.bg
Задава се поредно черно петно в досието на правителството. Причината - още един екоскандал по родното Черноморие. Този път обаче не става въпрос за подпорна стена, а за тайна подмяна на файлове, която може да доведе до появата на нов строеж. Този път на Камчийските пясъци.

Министерството на околната среда и водите е премахнало забраната за застрояването на зоната именно по този начин. Това е било обнародвано и тази седмица в Държавен вестник, съобщават екоактивистите от “Зелени закони”. Подмяната е на файл, представен на обществено обсъждане. 


Хронология


На 25 септември 2020 г. Министерството на околната среда и водите публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за тази заповед, заедно със заповедите на общо 50 защитени зони. Файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и съдържа забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. 


Имотите представляват дюни, които първо са обявени за земеделска земя в противоречие с Конституцията, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица. МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане.


Докато то трае обаче един от файловете е бил подменен с друг- В новия вариант изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. 


Не е съвсем ясно как е бил подменен файла. 


“Начинът, по който тази забрана е отпаднала, е изключително скандален”, посочват от “Зелени закони”.

 

От МОСВ реагираха почти скорострелно. Министерството обяви, че започва проверка по процедурата за издаване на заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия”.


Екоминистерството призна, че е било сезирано от медиите. 


В случай, че се установят пропуски при провеждането на процедурата, ще бъде възобновено производството по издаване на заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия", която е публикувана в "Държавен вестник", бр. 5 от 19 януари 2021 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Чрез ЗДОИ затрудняват достъпа на Лозан Панов до информация за проверки срещу него 5| 2997 |22.01.2021 . Имунолози ще консултират граждани за ваксините срещу COVID-19 чрез безплатен телефонен номер 4| 2449 |11.01.2021 . Илиян Василев: Да не си играем на геостратези, Русия чрез „Балкански поток“ диверсифицира газа за Сърбия 30| 9739 |10.01.2021 . Скандалната Джени Суши към Кубрат след боя на Джошуа: След всички лъжи...Карма! 17| 9445 |14.12.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ