Реклама / Ads
5| 3715 |22.01.2021 НОВИНИ

Чрез ЗДОИ затрудняват достъпа на Лозан Панов до информация за проверки срещу него

.
Източник: БГНЕС
Главен инспектор с изтекъл мандат намери начин да не предостави на Лозан Панов информация за водените срещу него проверки. На 13 януари Панов поиска достъп до всички проверки, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет води срещу него. Главният инспектор Теодора Точкова обаче приела искането на председателя на ВКС за заявление по ЗДОИ. Това налага съгласие от “трети лица” за предоставянето на информацията и срокът се удължава с 2 седмици.
 

В искането си председателят на ВКС тогава подчерта, че според съдебната практика винаги е налице надделяващ обществен интерес по отношение на информацията, получавана, създавана и съхранявана по повод на извършваните проверки. 


"В Закона за съдебната власт не е предвиден специален ред за предоставяне на копия на документите от приключените проверки, извършвани по реда на глава девета, раздел Іб от ЗСВ. От друга страна, на основание чл. 175р, ал. 2 от ЗСВ лицата на които е възложено разглеждането на сигнала, са длъжни да не разкриват самоличността на лицето, подало сигнала, както и да не разгласяват фактите и данните, които са им станали известни във връзка с разглеждането на сигнала и да опазват поверените им писмени документи от нерегламентиран достъп на трети лица. Исканите от Вас документи съдържат информация, представляваща служебна тайна съгласно чл. 175р, ал. 3 от ЗСВ. Предоставянето й може да се извърши след изтичане на шестмесечния срок за защита, предвиден по чл. 34, ал. 1, т. 4 от Закона за защита на класифицираната информация. В чл. 34, ал. 3 от Закона за защита на класифицираната информация изрично е регламентирано, че след изтичане на сроковете по ал. 1 нивото на класификация се премахва и достъпът до тази информация се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация", посочва главният инспектор, цитиран в съобщение на страницата на ВКС.


Става дума за три проверки. Панов напомни, че за започването на всички проверки от ИВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор. Според него това опровергава тезата на Точкова, че информацията за проверките е толкова чувствителна, защото засяга правата и репутацията на проверявания магистрат, пишат от в. “Сега”. 


Председателят на ВКС приема отговора на Точкова за опит отново да бъде осуетена възможността обществото да получи пълната и коректна информация за извършените проверки и за резултатите от тях. Той приканва третите лица, които и да са те, да дадат съгласие за предоставяне на информацията. И напомня, че дори и да откажат, това не би трябвало да е пречка за предоставянето на данните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3104 |11.01.2021 Имунолози ще консултират граждани за ваксините срещу COVID-19 чрез безплатен телефонен номер . 30| 11029 |10.01.2021 Илиян Василев: Да не си играем на геостратези, Русия чрез „Балкански поток“ диверсифицира газа за Сърбия . 11| 5294 |25.11.2020 Румяна Ченалова: Оставането им във властта е възможно само чрез фалшифициране на изборите . 9| 4535 |18.11.2020 Здравната комисия хареса идеята на ГЕРБ за карантиниране чрез SMS

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads