Реклама / Ads
5| 6927 |06.05.2009 НОВИНИ

Чудотворна вода събра 5 хиляди вярващи на Гергьовден

.
Над 5 хиляди вярващи посрещнаха настъпването на 6 май в мистичната местност Дамбалъ, край Момчилград.
 
Деца и възрастни изкачиха родопския връх, за да потърсят изцеление във водата, извираъд от огромна скала, която само в ноща срещу 6 май (Гергьовден или Хадърлез, както тук наричат празника) водата придобива лечебна сила.

За ритуала на свято място бяха пристигнали мюсюлмани и християни от цялата страна, семейства от съседна Гърция и Турция. Сред многото поклонници бе и земеделскитят министър Валери Цветанов, който също си напълни шише.от лековитата вода. Хората наливаха вода за близките си от извора, а много родители потапяха децата си в малкия басейн на върха.


Никой не знае точно кога за първи път се е появила вярата за целебните свойства на капещата водата край Момчилград. Местните смятат, че е свързана с почитането на алианския светец Ярън баба. Легендата разказва, че един ден той ударил с юмрук по скалата и от нея бликнала вода. Според други предания водата била проявление на божественото. Тя придобивала необикновена чудотворна сила само в нощта на Хъдърлез – в часовете, когато се срещат големите мюсюлмански светци Хъдър и Иляз.

С времето местността Дамбалъ се превръща в култово място за мюсюлманите от този край. Става традиция на 5 срещу 6 май на лековитата вода да ходят тежко болни от заекване, глухота, ревматизъм, безпродие, епилепсии, стресови неврози и др, които вярвали че могат да се излекуват. Постепено магнетичната място започва да привлича хора от всички краища на страната, без разлика на етническа принадлежност и вяра.

За да намерят изцеление за своите страдания, вярващите изпълняват специален оздравителен обряд. Най-важното в него е да се потопят в извора и да отпият три пъти от стичащата се по скалата лековита вода. Мюсюлманите задължително правят “аптез” (ритуално измиване на лицето, ръцете и краката си). В края на обряда болните оставят своя дреха по клоните на близките дървета, за да прогонят болестта. На тръгване хвърлят дребни пари в чудотворната води, като дар на извора и неговия светец покровител Ярън баба. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4839 |17.04.2009 Събраха над 6700 подписа срещу високите лихви . 13| 5210 |24.03.2009 Горсов изхарчил 123 хиляди лв. не по предназначение . 1| 8154 |15.03.2009 Над 100 хиляди гледат първата изложба на Пикасо у нас . 40| 4984 |09.03.2009 Станишев събра силовите шефове, стягат нова битка с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads