Реклама / Ads
2| 5123 |22.10.2009 НОВИНИ

Чужди агенти ще ни подслушват законно

.
Чужденци ще могат да ни подслушват след молба до държавата. Източник: Вяра Йовева
Екатерина Михайлова и Веселин Методиев оттеглиха днес предложението си- контролът върху СРС-тата да се осъществява от специална комисия. Истински спорове се разиграха кой и как да следи специалните разузнавателни средства.
 


Мая Манолова от БСП пък бе категорична, че червените няма да подкрепят идеята да се закрие Бюрото за контрол на СРС-тата. Според нея шестима депутати няма да могат да се правят със задължанията си по контрола.

Когато се появят данни за неправомерно използване на СРС-та, контролиращата подкомисия може да сезира органите на прокуратурата.

Промяна е, че ще дава се правомощие на чуждестранните агенти под прикритие да използват СРС-та на територията на страната ни.

Това ще бъде възможно, след като бъде подадена молба от държавата, която желае да подслушва на наша територия, като ВКП внася писмено мотивирано искане за разрешение за използване на СРС до председателя на СГС или до оправомощен от него заместник председател.

Също така, в спешни случаи на преминаване на българската граница при извършване на трансгранично наблюдение, когато не е било поискано предварително разрешение, чуждите агенти могат да го продължат на наша територия, ако това е предвидено в международен договор, в който участва и България.

Чуждите агенти обаче при използването на СРС-та не могат да влизат в жилищата на оперативно интересните лица и на места, които не са обществено достъпни.

Чуждите агенти трябва да докладват на ВКП и СГС за хода на подслушването.

Със закона се закрива Бюрото за контрол на СРС-та. Активите и пасивите на бюрото преминават към правосъдното министерство, а документацията и архива се предават на Народното събрание.

Трудовите правоотношения на членовете на бюрото и на служителите от неговата администрация се прекратяват, но ВСС може да ги назначи в органите на съдебната власт, като стажът им в бюрото ще се зачита.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4707 |14.10.2009 Издирват измамници с чужди имоти . 15| 5201 |14.10.2009 Чужди и наши в ЕП срещу Румяна Желева да е еврокомисар . 2| 4894 |08.10.2009 Кабинетът Станишев цакал чуждите инвеститори . 7| 5886 |15.09.2009 6 години зандан поиска Янев за "чуждите карти"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads