Реклама / Ads
0| 5084 |09.03.2007 НОВИНИ

Чужди дипломати съгласни с аргументите на НСС за отказания достъп на Жоро Анархията до архива на ДС

.
Георги Константинов, номиниран от СДС за член на комисията по разсекретяване на досиетата, е извършвал или организирал актове, които се характеризират като терористични. В това се убедили дипломати от Великобритания и Германия в София преди дни, научи "Фрогнюз".
 
След като политици раздухаха скандал по повод отказа на Национална служба „Сигурност” да се даде допуск до архива на ДС на Константинов хора от двете споменати посолства са се срещнали с шефоне на службите ни, които ги запознали с аргументите си. Чуждите дипломати дали ясно да се разбере, че приемат доводите и според тях и дума не може да става за нарушаване правата на Константинов, за политическо решение или нещо подобно.
Взривяването на паметника на Сталин в София, за което Георги Константинов е бил съден през 1951 г. е само една малка част от съдържаните на десетките папки за негови деяния, които се съхраняват в НСС. „Аз съм чел досието си и знам какво има в него, затова смятам, че е скандално и несправедливо да бъда отрязан от достъп до архива на ДС”, категоричен е Константинов. „Ще направим международен скандал, вече имаме подкрепата на Съюза на репресираните в Германия”, заяви пред „Фрогнюз” и бившия шеф на Комисията по отваряне на досиетата Методи Андреев. „Ще доведем тази битка докрай, правото е на наша страна, няма юридически аргументи за отказа на Константинов”, също категоричен е и лидерът на СДС и бивш президент Петър Стоянов.
Това са политически изявления, право на политиците е да ги правят или не. Изложих аргументите в Комисията по вътрешен ред и национална сигурност, заяви на свой ред генерал Иван Драшков, шеф на НСС.
По свои канали „Фрогнюз” научи част от мотивите за отказа анархиста Георги Константинов да бъде допуснат до архивите на ДС. За някои от тях медиите вече писаха. Става дума за взривяване на кола на посолството на ГДР пред мисията на Великобритания. Сам обяснява действията си като опит да създаде напрежение между София и Лондон, чрез което да се стнигне до евентуално падане на комунистическия режим. Обвиняван е също във валутни престъпления, за опит за бягство през държавната граница и др.
Депутати от опозицията, които не били съгласни с кандидатурата на Жоро Анархията, както свойски го наричат мнозина от познатите му, били притеснени от това, как осъдения от мракобесната ДС Константинов след това е бил допуснат да завърши спокойно висшето си образование, а след това да постъпи на работа в БАН, където би трябвало контрола да е железен. Пътувал и до чужбина, защитавал научна степен. Познавам Иван Драшков, който е завършил право в СУ и предполагам, че има железни аргументи за решението на службата, която ръководи. Ако всичко това излезе именно така, незнам какво ще обясянваме на хората, коментира син политик, който пожела да не цитираме името му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5185 |09.03.2007 Бизнесменът Людмил Стойков бил подслушван от чужди служби по източването на САПАРД . 0| 4991 |22.03.2007 Депутатите си харесват гласуването с чужди карти . 0| 5692 |04.04.2007 Гласуването с чужди карти пак на дневен ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads