Реклама / Ads
7| 5302 |23.07.2012 НОВИНИ

Чужди медии гадаят колко съучастника имал камикадзето и накъде са избягали

.
Моделът на събитията е депресиращо познат, коментира анализаторът Джон О’Бренан.
 

Атентатът на летището в Бургас, който отне живота на петима израелски туристи и на български шофьор на автобус, продължава да е във фокуса на световните медии, съобщи БТВ. Изданията излизат с различни версии за случилото се и участниците в него.

Една от тях е, че атентаторът не е имал един, а двама съучастници. Според руското издание МигНюз при тази версия разпределението на ролите в групата е било следното - един от тях е трябвало да извърши атентата, присъединявайки се към израелските туристи, вторият е бил нещо като дубльор, той е трябвало да се включи, ако в последния момент нещо се обърка с терорист №1. А задачата на третия е била да застреля първия и втория, в случай че те бъдат арестувани от полицията или в последния момент се усъмнят в правилността на решението си и размислят. При това е трябвало така да го направи, че взривното устройство в раницата да се задейства.

След атентата в Бургас, терористите са избягали в Турция, съобщава “Независимая газета”. Според изданието, което се позовава на израелски медии, атентаторът и съучастниците му са членове на терористична клетка на „Хизбулла”. Българската страна, с помощта на „Шин Бет” и Мосад, анализират останките от взривното устройство с цел да определят къде е направено.

Електронното издание ”ОупънДемокраси” пък коментира, че стратегическият избор на България я е направил уязвима за терористични нападения. Моделът на събитията е депресиращо познат, коментира пред изданието анализаторът Джон О’Бренан.

Група израелски туристи стават мишена за нападение на екстремистка групировка. Атентаторът се самовзривява с 3 кг тротилов еквивален и успява да убие петима израелци и шофьора на автобуса. Израелските лидери, предсказуемо, бързо обвиняват „Хизбулла” и иранските им поръчители. Но това, което прави това нападение различно е, че не е извършено в Близкия Изток, а в България – страна-членка на Европейския съюз, пише още "ОупънДемокраси". Според изданието е имало поне няколко индикатора, че България може да стане мишена за подобен удар.
МВР - атентатор-камикадзе

В действителност коментатори предупреждават от години за уязвимостта на курортите по Черно море за такива нападения от джихадисти или спонсорирани от държави терористични групировки.

Има две основни причини за това. Първата е, че израелските граждани отдавна харесват българските морски курорти. Втората е, че България е член на НАТО от 2004 г. и има близки отношения във външната политика със САЩ.

Израел предприе кампания срещу Иран и шиитската фундаменталистка групировка Хизбула в Ливан, които според премиера Бенямин Нетаняху са замесени в самоубийствения атентат в Бургас, пише вестник "Джерусалем пост".

Външният министър Авигдор Либерман ще продължи кампанията, като се опита да убеди външните министри от ЕС, които ще заседават в Брюксел, Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации, посочва вестникът.

Вестникът посочва, че ДНК проби, взети от останките на самовзривилия се терорист на летището в Бургас, са били изпратени на разузнавателните служби в САЩ, но засега не е намерено съвпадение с ДНК на който и да било от бившите затворници в Гуантанамо. Информация била изпратена и до Интерпол, и до полицейски служби в много страни по света, но засега самоличността на атентатора не е установена, посочва "Аарец".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 11855 |18.07.2012 Израелски медии: Служители на летището в Бургас не се вълнуваха какво става . 18| 6268 |11.07.2012 Разюздан секс и липса на плурализъм допускали медиите, констатират депутати . 44| 7875 |28.06.2012 Петьо Блъсков: Политици да не се бъркат в медиите . 23| 7228 |14.05.2012 Ревизоро: Гр. Ганчев да не обикаля медиите, а да спасява имотите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads