Реклама / Ads
13| 4342 |15.03.2016 НОВИНИ

Чуков: Изтеглянето на Русия е послание към Техеран

.
Владимир Чуков
Решението на Путин за изтегляне от Сирия може да бъде тълкувано многоаспектно. Има и икономически аспекти, но, според мен най-вече политическите доминират. Това каза арабистът Владимир Чуков.
 
Обръщението с това решение е не толкова към Асад, колкото към Техеран, коментира той пред БНР:

В последните  месеци много силно се видя дисхармонията в коалицията, която води Русия. Иран плаща голямата сметка. Иранците всъщност бяха тези, които поканиха Русия.

Разходите за ракетите, поддържането на личния състав и горивото за самолетите са плащани от Техеран, поясни той:

Това не омаловажава икономическите аспекти по отношение на Русия. Счита се, че Москва изразходва около 2.5 млн. долара дневно, особено с тази икономическа ситуация, която има в страната.

 

През миналата година Русия и САЩ са достигнали до споразумение за преразпределение на зоните на влияние, в което границата минава по поречието на р. Ефрат, обясни Чуков. Дамаск и Техеран обаче са започнали да оспорват лидерството на Русия в региона.

 

Западни анализатори казаха, че прототипът на визията на Москва спрямо Сирия, след като тя е инвестирала толкова много усилия, след като тя реално спаси режима, който беше на път да падне, е по-скоро една Чеченска република, а Башар Асад го описаха като Рамадан Кадиров. Тоест, когато му дойде времето, той просто трябва да се оттегли. Това беше циментирано с резолюция 2254 с активното участие на Москва. Ето тук двата партньора казаха, че не желаят да се съобразяват с подобен вид резолюция.

В Сирия, с това оттегляне, Москва се опитва да играе ролята на миротворец, на сила, която търси консенсус, която се опитва да бъде конструктивна, въпреки всички обвинения, че играе деструктивна роля, категоричен е Чуков. Москва се опитва да покаже на САЩ, че спазва поетите ангажименти

 

Техеран и Дамаск искат решението за Сирия да бъде възможно най-близо до формулата отпреди 2011 г., а с изтеглянето си Русия показва, че е готова да иска реално постижимото – федерална Сирия,  което е близко до становището на Вашингтон.

Това е индиректна подкрепа за кюрдите, за кюрдската кауза, в ущърб на Анкара.  Този ход е, наистина, добре премерен. Въпросът е дали той ще бъде добре оценен  от останалите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5167 |15.03.2016 Чуков: Русия се изтегля от Сирия заради опозицията на присъствието й там . 19| 4595 |12.03.2016 ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна . 145| 9099 |11.03.2016 Русия обвини Митов за статия, в която я нарича регулировчик . 9| 4255 |10.03.2016 Комисията за Русия и Турция в парламента оцеля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads