Реклама / Ads
26| 8621 |30.10.2020 НОВИНИ

Заведенията с вечерен час. Вижте всичко за ситуацията с COVID-19 у нас /информацията се актуализира/

.
2689 са новите случаи на коронавирус у нас. Лекар от Спешна помощ е сред починалите в следствие на вируса. Болниците в Русе и Попово алармират за липса на легла и медици.
 

Близо 20 хиляди акта са съставени на нарушители без маски



.
Снимка: БГНЕС

Над 18 000 акта са съставени за неносене на маска. Тези данни изнесе вътрешният министър Христо Терзийски пред журналисти в парламента. Само за вчера са образувани шест досъдебни производства и шест преписки за нарушаване на карантината. Актовете са били 182, а предупредителните протоколи за неносене на маска са били 894.

 

Както виждате, целта не е да глобяваме, а да предупреждаваме гражданите, изтъкна вътрешният министър.

 

Той отчете, че към днешна дата лицата под карантина са над 33 000 души.

От началото на пандемията са образувани над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантината и вече има постановени около 500 присъди, които са предимно за пробация, условно лишаване на свобода и глоби.

Терзийски обясни, че в рамките на два часа информацията за карантинирано лице от РЗИ стига до МВР и служителите на реда правят проверки за спазването на противоепидемичните мерки.

 

Спешна помощ ще прави бързи тестове за COVID-19 още в линейката

До края на тази седмица ще бъдат отпуснати парите на всички спешни центрове в страната, които ще могат да извършват бързите антигенни тестове. Това обяв здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на NOVA.

"Първо, такава координация има голямо струпване от лечебни заведения и повишен натиск. Такъв денонощен координационен център, който докладва за свободните места, той работи чрез електронна система. Има такъв център и в Варна", коментира той.

 

Нови 37 случая на коронавирус са установени в Дома в шуменското село Лозево

Още 25 от настанените в Дома за възрастни с умствена изостаналост в шуменското село Лозево и 12 души от персонала са с положителни проби за COVID-19. Така общият брой на потребителите и служителите с положителен резултат за коронавирус в Дома вече е 66. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Всички заразени от персонала са изведени от работните им места и карантинирани. Обсъжда се възможността за обслужването на хората в Дома с положителна проба за COVID-19 в отделен сектор, отбелязват от РЗИ.


Новодиагностицирани с COVID-19 през изминалото денонощие в областта са 100 души. Най-много са новите случаи на коронавирус в община Шумен - 88, от които 55 са в областния град.

По информация на директора на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов, към 12.00 часа, в болницата са хоспитализирани 104 пациенти с доказан COVID-19, както и 30 души, за които се очаква потвърждение от тестовете им.

 

 

Фандъкова готви вечерен час за ресторантите и кафетата в столицата


.
Снимка: Столичният кмет Йорданка Фандъкова

 

Столичната община обмисля да въведе вечерен час за ресторантите и кафетата в града, това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. За разлика от кафетата и ресторантите, нощните барове нямат право да работят според сега действащата заповед. Някои обаче са нарушили тази разпоредба на здравния министър и снощи СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани. Очаквайте подробности.

 

Трима съветници и петима служители в община Монтана са с коронавирус


.

Трима общински съветници и петима служители в община Монтана в момента са с коронавирус, но само един е настанен в болница, съобщи кметът Златко Живков. Във всяка от дирекциите в общината има по 2-3 служители, поставени под карантина, тъй като са контактни на техни близки с положителни тестове за COVID-19.Въпреки това общинската администрация работи нормално, обяви Живков и уточни, че всеки, който се чувства неразположен, може да ползва отпуск. През последното денонощие в област Монтана са открити 35 нови случая на заразени с COVID-19, съобщиха от РЗИ в Монтана. Всички са под карантина в домовете си. Един човек от Берковица на 51 години, заразен с новия коронавирус, е починал в болницата в Монтана, уточниха от здравната инспекция.

 

Търсят се доброволци за белодробната болница в Русе


.

Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" в Русе има нужда от доброволци за осигуряване на нормална работа в лечебното заведение, извън обособеното инфекциозно отделение. В момента там лежат за лечение 41 души в много тежко състояние, болни от коронавирус. Има и болни от други заболявания. За тях се грижат 18 лекари и 30 медицински сестри.

 

"Лекарите са на предела на силите си, както и немедицинския персонал. Дневно през болницата преминават между 25-30 позитивни пациенти, от които между 5 и 7 приемаме в зависимост от леглата", каза д-р Светослав Дачев, началник на болницата, пред БНТ.

 

Всички COVID болни в болницата в момента са с тежка пневмония и намалена сатурация на кислорода, от тях 5-6 са в крайно тежко състояние.

 

Д-р Дачев подчерта, че помощта, която очакват, е от всякакъв характер, но най-много се нуждаят от медицински доброволци.

 

Деканът на Здравния факултет доц. Тодорова отправи апел към студентите си да се включат като доброволци, като ги е посъветвала да обсъдят въпроса сус семействата си.

 

Болницата в Попово с апел за помощ


.
Снимка: д-р Колева

 

Критично е положението и с болничната помощ в МБАЛ Попово. Общинската болница е с препълнени отделения, а случаите на пациенти с COVID-19 също се увеличават. Това наложи от лечебното заведение да поискат нови 10 легла.

 

Оказва се обаче, че може да има проблем с разкриването на допълнителни места в отделението за борба с инфекцията.

 

„Отделението разполага с 19 легла, но към този момент за лечение са приети на лечение са 25 болни“, казва лекуващият лекар д-р Колева, пред Нова тв.

 

Тя добавя, че колегите й се справят много трудно. Двама от тях и четири медицински сестри вече са положителни за заразата. Те са в добро състояние и не се изисква стационарно лечение в болницата.„Смятана на отделения и преобразуването на екипи променя и затруднява начина на работа. Надяваме се, че всичко ще се нареди“, казва д-р Колева.

 

„Търсим лекари за различни специалности. Търсим и медицински сестри. Имаме няколко уговорки с медици, но в системата на здравеопазването е много трудно. Лекарите са застаряващи и не можем да намерим начин да задържим младите специалисти в нашия град“, обясни управителят на МБАЛ Попово – Йовчо Яков.

 

 

Още един български лекар загуби битката с COVID-19

 
.

Още един български медик загуби битката с коронавируса. Д-р Маринчо Маринов, лекар в Спешната помощ в Плевен, е починал вчера, съобщиха от БЛС и от Асоциацията на медиците, работещи в Спешната помощ.

Д-р Маринов е завършил Медицинския университет в Плевен, специалист е по обща медицина и хирургия и до последно е работил в ЦСМП-Плевен.

Той се е лекувал сам до последно, за да бъде в тежест на и без това претоварените си колеги.

 

"Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалия д-р Маринчо Маринов, както и на колегите му от ЦСМП-Плевен. С дълбока скръб посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Д-р Маринов ни напусна, но с достойнство и до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост. Светла му памет!", написаха от съюза.

 

Той е един от основателите на СРС „Подкрепа"-Плевен, председател на голяма за региона синдикални секции в ЦСМП.

"Нашият брат д-р Маринов бе председател на регионалния медицински синдикат, член на регионалния съвет на СРС „Подкрепа" - Плевен, член на Изпълнителния и Федеративен съвет на Медицинска федерация", написаха в скръбното известие от синдиката.

 

 

2689 са новите случаи при направени 11 376 PCR теста


.

2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания.

 

Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. 2376 са вече пациентите с коронавирус, настанени в болница, 167 са в интензивно отделение. Излекуваните през последното денонощие са 536, починалите са 28

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5992 |29.10.2020 Елена Гунчева: Ковид-потрес - стоп на плановите операции, вечерен час... . 78| 9794 |28.10.2020 COVID-19 у нас: Вижте динамиката на ситуацията до този момент . 38| 10023 |27.10.2020 Затягат мерките. Вижте новите рестрикции, които са в сила от четвъртък . 1| 4022 |27.10.2020 Чехия въвежда вечерен час заради COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads