Реклама / Ads
78| 9793 |28.10.2020 НОВИНИ

COVID-19 у нас: Вижте динамиката на ситуацията до този момент

.
2569 нови случая на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Следим динамиката на ситуацията в цялата страна. Всички новини от деня може да видите в обобщен вид в материала тук:
 

Затварят пенсионерските клубове в Пазарджишко

 

Пенсионерските клубове в Пазарджишка област ще бъдат затворени от утре, съобщи областният управител Стефан Мирев:

„С оглед на запазване на здравословното състояние на възрастните хора, се преустановява дейността в пенсионерските клубове на територията на област Пазарджик. За целта от Регионалната здравна инспекция ще изпратят уведомителни писма до кметовете на общини в областта“.

Във Велинград оперативният щаб реши да бъдат затворени нощните заведения за срок от две седмици. Предстои мярката да бъде съгласувана с регионалната здравна инспекция.

 

Гърция затвори ГКПП „Промахон“ за влизане на чужденци през нощта

 

Във връзка с усложнената обстановка с Covid-19 Гърция затвори за влизане на чужденци през нощта ГКПП „Промахон“ с изключение на товарните автомобили.

Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси.

Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега.

 

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в някои области на Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (проблеми, свързани със здравето).

 

По данни на посолството ни в Атина заради влошената епидемиологична обстановка от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. окръг Серес, където попада и Промахон,  както и окръг Йоанина, ще влязат в т.нар. червена рискова зона със степен 4 . Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области.

 

Считано от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. ще се повиши и нивото на риск до ниво 3 (оранжево) на област Родопи, с център град Комотини.

 

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията Сovid-19 в Гърция (https://covid19.gov.gr/covid-map) към момента в ниво на риск 3 (оранжево) попада и град Солун и областта около него, както и област Атина.

 

Сред ограничителните мерки в „червената“ и „оранжевата“ зони са и задължително носене на предпазни маски в такситата, леките автомобили, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен.

 

Маските са задължителни и в професионалните МПС, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници. За районите от ниво на риск 3 и 4 максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

 

Посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г. След тази дата, на база на развитието на епидемиологичната обстановка, ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти.

 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

 

Фандъкова: На този етап не се предвижда затваряне на детски градини

 

Не стои на дневен ред затварянето на детски градини на този етап. Това заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

 

По-нататъшните мерки ще се оценяват спрямо ситуацията и броя на заразените в София. Към днешна дата те са 1085.

 

“Най-важното остава спазването на мерките. Никоя система не може да издържи, ако хората си останат у дома“, каза още столичният кмет и изрази надежда, че всички граждани ще се включат активно в спазването на мерките.

 

На този етап не се налагат допълнителни такива, извън разписаните от здравния министър проф. Костадин Ангелов, информират от bTV.

 

ФрогНюз припомня, че според последната заповед на Ангелов гимназистите преминават в онлайн форма на обучение а всички нощни заведения в страната временно затварят врати.

 

В трите многопрофилни градски болници леглата, отделени за болни, за запълнени, а във Втора градска болница е открито допълнително отделение за прием на заразени с COVID, обобщи Йорданка Фандъкова.

 

Управителят на БНБ - с коронавирус

 

Още една личност на висок пост у нас е с положителен PCR тест. Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е заразен с коронавирус. От вчера той е под карантина в дома си.

 

Тестът му е бил направен вчера. Още преди да излезе резултатът Радев се е самоизолирал.

 

Общото му състояние е добро и той продължава да изпълнява дистанционно основните си задължения, съобщават от bTV. Определени оперативни въпроси ще бъдат отнесени към съответните подуправители.

 

Още един депутат от БСП е заразен с коронавирус

 

Четвърти депутат от БСП е с коронавирус. Анна Славова съобщи новината във "Фейсбук".  До момента положителни тестове за COVID-19 дадоха още социалистите Кирил Добрев, Драгомир Стойнев и Иван Иванов.


.

Четири гимнастички от националния ни отбор са с положителни проби за COVID-19
 

"Момичетата от националния отбор по художествена гимнастика, които дадоха положителни проби за COVID-19, се чувстват добре. Те са показали леки симптоми - кашлица и температура, които вече отминават. Грациите са под наблюдение на личните си лекари и лекаря на отбора и са изолирани".

Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева във включване по телефона в студиото на бТВ.


.

Източник: БГНЕС/ Архив

 

Изследвани са още 40 човека - гимнастички, треньори и такива, които имат контакт с отбора. Техните тестове са отрицателни. 

Раева сподели, че заразяването е станало при контакт на едно от момичетата с родител с COVID-19, преди да разбере, че тестът му е положителен.

 

Преди дни от федерацията обявиха, че няма да участват на онлайн турнир, организиран от Русия, тъй като четири от момичетата са дали положителни резултати на тестове за коронавирус. Днес (28 октомври) Раева уточни, че става въпрос да две от девойките и две от жените.

 

"Тяхното състояние е добро, нямат температура. Личните им доктори и докторът на отбора са предписали медикаментите, които трябва да взимат. Изолирани са и се лекуват. Знаете, че при младите хора и особено при децата - две от тях са от девойките ни, две от тях са от жените... Все още са млади и при тях протича доста по-леко", обясни Раева.

 

 

Русе затварят всички дискотеки, нощни барове и заведения


.

От днес в Русе затварят всички дискотеки, нощни барове и заведения. Забраняват се и мероприятия на открито и закрито. Изключения се правят за венчавки и кръщенета, но броят на присъстващите е ограничен до 30 души.

 

Тази забрана се наложи, след като област Русе влезе в рисковата червена зона. Забраната ще важи до 8 ноември, но тя може да бъде удължена, в случай че броят на заразените продължава да нараства, съобщав БНТ.

 

"Забраната дойде неочаквано. Нека здравното министерство, когато мисли тези мерки, да направи някакво планиране, за да може и ние да си направим сметката как и по какъв начин да си поемаме ангажиментите към тържества и клиенти. Най-вероятно бизнесът в Русе ще пострада." Това заяви председателят на местната структура на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев.

 

Нов негативен рекорд: 2569 нови случая на COVID-19 у нас


.

Продължава да расте броят на заразените с коронавирус у нас. За последното денонощие положителни проби са дали 2569 души при направени 11226 PCR теста. 

Добрата новина е, че настанените в интензивни отделения са с четирима по-малко от вчера -145 души. Около 100 са новите пациенти приети за последните 24 часа в болница и броят им вече е 2217.

293-ма души са излекувани, а 25 са загубили битката с болестта. 

 

.
Източник: COVID-19 Единен информационен портал

 

Медиците с призив за строги мерки в борбата с COVID-19


.

Късно снощи медици от четири от най-големите столични болници - "Пирогов", ВМА, "Александровска" и "Св. Анна", излязоха на своеобразен медицински флашмоб, съобщи БНТ. Със светещи мобилни телефони в ръка, те отправиха призив за строги мерки в борбата с COVID-19.

Лекарите казват, че правят това, за да поискат нормален живот за медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса и са на предела на силите си.

 

Ето какво каза по този повод директорът на "Пирогов" проф.Асен Балтов:

"Ние също имаме семейства, имаме деца и искаме да си виждаме близките и приятелите. Те в момента мислят за нас, както и през цялото време когато сме на работа. Мисля, че е редно всички, когато имат приятели, роднини които се борят с коронавирусната инфекция да дадат своя дял, да спазват мерките, да се контролира и да не претоварва здравната, а и не само здравната система, а и цялата държава".

 

Към призива им се присъедини и премиерът Бойко Борисов, който в момемента е под карантина заради положителен тест за вируса.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10021 |27.10.2020 Затягат мерките. Вижте новите рестрикции, които са в сила от четвъртък . 2| 4308 |27.10.2020 В Разград спират плановите операции заради COVID-19 . 0| 4130 |27.10.2020 Петима лекари от Спешната помощ в София са с COVID-19 . 13| 4596 |27.10.2020 Изследване на Imperial College: Стаден имунитет срещу COVID-19 е непостижим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads