Реклама / Ads
0| 4186 |14.12.2016 НОВИНИ

ДАБ: Децата мигранти изчезват след регистрацията

.
Според данни на агенцията за бежанците много от децата имигранти, които пътуват сами, непридружени от роднини и близки, просто изчезват след като бъдат регистрирани, че искат статут. Това каза председателят на ДАБ Петя Първанова на кръгла маса, посветена именно на проблемите на децата бежанци.
 

По думите й ситуацията в целия ЕС е сходна, съобщиха от БЧК, който е организатор на форума, съобщи Нюз. бг. Един от основните проблеми в нормативната уредба е проблемът с настойник-попечителя на непридружени непълнолетни бежанци.

 

Често за такива са обявявани хора, които не се познават с детето, а трябва да го представляват пред властите. Например, когато детето поиска да променят статута му и да го пуснат от затворен център в открит такъв, то зависи от попечителя си.

 

Много често в такива случаи се изпускат крайните срокове и детето остава затворено в по-зловещия център. Ако се опита да избяга, често изчезва, попадайки в различни ситуации и не рядко ставайки жертва на престъпление.

 

Реално няма механизъм в закона, с които да се гарантира свободата на тези деца. Именно в тази посока - към промяна на това, ще работят от офиса на омбудсмана, заедно с неправителствени организации и агенцията за бежанците.

 

 

Манолова обясни, че децата и особено най-уязвимите, каквито са непридружените деца бежанци, са неин приоритет. Тя сподели, че заедно с екипа си през лятото са извършили обстоен мониторинг на бежанските центрове и е изготвен специален доклад. Той е внесен в парламента за разглеждане.

 

В него освен изводи за текущото състояние, има и препоръки, които съществено ще допринесат за подобряване ситуацията на децата бежанци, които пътуват сами.

 

На кръглата маса присъстваха и посланиците на Холандия и Словакия и представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България Матайс Льо Рут.

 

Той подчерта ролята на активността на гражданското общество и припомни, че закрилата за децата бежанци е неотделима част от закрилата за бежанците изобщо. Льо Рут се обяви и срещу агресивното говорене от страна на медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3851 |12.12.2016 Хванаха 36 нелегални мигранти край Монтана . 0| 3721 |12.12.2016 Българин е арестуван в Сърбия за трафик на мигранти . 2| 5238 |08.12.2016 Само във Фрог: Държат хората на „Фронтекс” далеч от каналите за внос на мигранти . 0| 3853 |08.12.2016 Акция срещу нелегалните мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads