Реклама / Ads
3| 4119 |19.11.2014 НОВИНИ

НС даде зелена сетлина за нов външен дълг

.
Mинистърът на финансите Владислав Горанов
Народното събрание даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета актуализацията на държавния бюджет.
 
Решението за предоставяне на мандат на министъра на финансите Владислав Горанов и Министерски съвет да водят преговори за поемане на нов дълг бе последна точка от дневния ред на парламента за днес. Депутатите дори удължиха работното си време, за да го приемат.

"За" предоставянето на мандат на Горанов гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и независимата Ана Баракова, а "против" гласуваха БСП и "Атака". Представителите на ДПС се въздържаха.

"Народното събрание дава съгласие Министерски съвет да води преговори и да предприема всички други необходими действия за подготовка за поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия на последващата ратификация", гласи точният текст на приетото решение.

По време на дебатите Йордан Цонев обяви, че "предишното правителство няма никаква вина за това, че един собственик на една банка я е окрал и я е превърнал в пирамида", както и че е "изхарчил парите на вложителите". В момента на депутатите им се налага да мислят как да покрият тези пари, обяви Цонев.

"Това, че имаме банка в несъстоятелност и ще трябва да осигурим достъп до гарантираните влогове, никой не го оспорва. Съществуват различни варианти за осигуряване на този ресурс", коментира по време на дебатите Владислав Горанов.
"Предпочетохме това решение, защото, когато имаме проблем държавата трябва да си е на мястото и да намали напрежението върху българските граждани", каза той.

Той обяви още, че ако се прецени за целесъобразно, може да се предложи решение в следващата година с годишния закон за 2015 година да се даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете и той да направи опит да поеме този дълг и да възстанови отпуснатите му назаем от българската държава средства. По думите му, между българската държава и фонда ще бъде сключен договор за заем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4405 |19.11.2014 Йордан Лечков: Любо Пенев трябва да подаде оставка . 1| 4518 |17.11.2014 Кмет на Съединение подаде оставка заради кражба на 35 000 лв. . 1| 6251 |12.11.2014 Майката на Лазар Колев опита да му даде лекарство с наркотично действие . 0| 4628 |12.11.2014 Европол раздаде награди на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads