Реклама / Ads
Frognews
2| 5093 |30.03.2018

Дадоха Румен Овчаров на съд заради ”Мини Бобов дол”

.
Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление.

Според държавното обвинение бившият министър не е упражнил достатъчен контрол в държавното дружество "Мини Бобов дол" и с това са нанесени щети в размер на близо 9 милиона евро.

 

Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

 

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 година превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, като случаят е особено тежък.

 

В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра.

 

През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании.

 

Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол" ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на "Ораново" ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД, при условията на пряко договаряне.

 

Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на "Мини Бобов дол" ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

 

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване.

 

През този период Овчаров нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава.

 

Румен Овчаров е с мярка подписка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Дадоха на съд зам.-министъра на транспорта Ангел Попов 1| 5433 |29.03.2018 . Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Тракия 3| 4748 |26.03.2018 . Румен Радев лети за среща с Нетаняху и Махмуд Абас 0| 4409 |20.03.2018 . Овчаров: Държавата е длъжна да спре сделката за ЧЕЗ 4| 5199 |15.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ