Реклама / Ads
24| 5484 |10.11.2015 НОВИНИ

Дайнов: Протестът на полицаите е държавна измяна

.
Евгений Дайнов
„Когато се вижда, че държавата отстъпва в паника, че полицията не й се подчинява, в тази ситуация всички тайни интереси тръгват да атакуват. Легитимността на този протест се описва в Наказателния кодекс като „държавна измяна”, коментира в студиото на „Здравей, България” политологът Евгений Дайнов.
 
Изказването му бе по повод полицейските протести в страната, чиято кулминация бе в неделя на площад „Народно събрание”.

„Когато невъоръжени граждани блокират кръстовище, това е гражданско неподчинение, но когато въоръжени подразделения незаконно блокират кръстовище, това е бунт”, поясни той.

„Ситуацията е много е крехка. Всички отстъпват, защото полицията се изправя срещу държавата”, коментира Дайнов, давайки за пример, че ако на бунт се вдигнат библиотекарите, никой няма да им обърне внимание.

"Представете си, че това бяха библиотекари, които искат двадесет заплати държавата щеше ли да отстъпи? Всички отъстъпват, защото полицията се изправи срещу държавата",  допълни Дайнов.

През уикенда правителството обяви, че оттегля предлаганите промени в проектобюджета за 2016 г., които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредното заседание на Съвета за социално партньорство тази сутрин.

След като кабинетът обяви намеренията си за съкращения на плащанията в сектор "Сигурност" във вторник, полицаите започнаха протести и блокиране на столицата срещу готвените промени. Това предизвика отстъпки в плановете на правителството, но остана твърдата им позиция, че трябва да се прекрати индексирането на заплатите всяка година с по 2% от натрупан стаж, както и дължимата отпуска за служителите в сектора да се свие от 30 на 20 работни дни.  

"Беше даден знак, че силата е право. И затова в цивилизованите държави такива неща не се допускат", коментира Дайнов.

Според него ще бъде направен опит за отстраняването на Реформаторския блок от управлението на страната, както и на вътрешния министър Румяна Бъчварова, "за да може правителството да стена напълно безобидно ... Лютви Местан, ДПС и една камара хора твърдят непрекъснато, че Реформаторите са лоши и трябва да бъдат махнати. Сега се добавя и Румяна Бъчварова... Всички разбират, че тя е прогресивен и граждански човек, който стои малко странно в ГЕРБ", каза Дайнов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 13186 |09.11.2015 Е. Дайнов: Борисов може да подаде оставка! . 20| 5131 |08.11.2015 Методи Андреев: Полицаите да минават през тест за интегритет . 23| 5611 |08.11.2015 Започна многохилядният протест на полицаите в София . 20| 5920 |08.11.2015 Властта клекна: Махнаха текста взривил полицаите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads