Реклама / Ads
20| 4851 |22.12.2014 НОВИНИ

Дайнов: Задкулисието е гладно и му трябват пари

.
Политологът Евгений Дайнов Източник: Булфото
Не виждам причина Реформаторският блок да напусне управлението. Ако напуснат, представете си това изгладняло задкулисие, което ще има само своя прислуга в изпълнителната власт, какво ще направи – ще ни опоскат мигновено, коментира политологът Евгений Дайнов пред БНР.
 
Според него Реформаторският блок представлява принципа на отвоюване на държавата обратно. "Задкулисието в България очевидно си има политическо представителство – това е ДПС. Тъй като в ГЕРБ също има достатъчно среди, които изградиха това задкулисие, поддържаха го, искат да го обслужват, рано или късно, ако се тегли чертата и РБ излезнат, няма как ГЕРБ и ДПС да не направят някакъв вид коалиция в името на задкулисието, което не бива да допускаме", допълни той.

 "Подозрението от страна на Реформаторския блок е, че ГЕРБ не са във властта, за да правят необходимите реформи, а са във властта по други причини, една от които е да обслужва, да помага на задкулисието да прилапа публични средства. Това съмнение естествено създава много тежка атмосфера. Забелязахме в последните години няколко неща. Първо – това задкулисие, моделът "КОЙ", има непрекъснато нарастващи нужди от външно финансиране. Тези модели, които тези хора поддържат, не са бизнес модел, защото не се възпроизвеждат, те са пирамида – непрекъснато трябва да има свежи пари.

Видяхме в КТБ какво стана – някой спечели от тази работа. В последните години видяхме, че ГЕРБ са склонни, когато почувстват финансови затруднения, да местят големи пари от една касичка в друга касичка, публични пари.

Трето – не бива да забравяме – когато една страна е изпаднала в ситуация нейните публични институции да са "отвлечени" от организирани интереси, както е в България, такъв тип хора, като нашето задкулисие, дебнат какви пари някъде ще се преместят или сами ще се опитат да ги преместят, за да ги задигнат.

Бих предупредил и за друго – вижте колко заеми взе държавата и ще взима – да наблюдаваме тези заеми изключително стриктно, за да не се окаже, че не отиват там, където трябва", предупреди политологът. Дайнов посочи, че не би се учудил, ако в някой от пенсионните фондове няма пари, съдейки по това как надзорните органи не си вършат работата.

"Тези модели тип "пирамида" не могат да съществуват вечно. Ресурсите свършват. Ние сме в началото на тази криза. Задкулисието е гладно и много му трябват пари. А ние сме решили да не му даваме повече. Беше спрян "Южен поток". Там беше една голяма касичка, от която задкулисието щеше да се захранва. Сега изведнъж тръгва пак "Южен поток" от наша страна, макар да е спрян от руска. Това показва, че фирмите, които бяха заели стартова позиция покрай източването на "Южен поток", искат да си върнат техните пари", изказа мнение още политологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4433 |14.10.2014 Е. Дайнов: ГЕРБ няма да приеме подкрепата на ДПС . 43| 5452 |10.10.2014 Бойко : Кънев иска да стана водач на задкулисието . 23| 4893 |05.10.2014 Дайнов: Скоро нови избори! . 9| 6415 |01.09.2014 О. Октай: Офицери от ДАНС играят важна роля в задкулисието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads