Реклама / Ads
12| 5603 |03.10.2013 НОВИНИ

Далаверата "Белене" била на бартер

.
Мария Капон Източник: Булфото
Далаверата АЕЦ "Белене" е за над 1,5 млрд. лева като голяма част от тези пари са платени чрез бартер. На определени фирми не е плащано с пари, а с ток.
 

Това обяви Мария Капон в "Лице в лице" по бТВ. Тя допълни, че ще изчака още малко преди да обяви официално данните от нейното разследване. Ще дам един пример. Дава се фактура за 4 млн. лева, надписаното ДДС е 800 млн. лева и тези 4 млн. лева се плащат с ток. Ето това наричам аз мафия. Прокуратурата трябва да си свърши работата.

Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" беше планирано с една цел, а именно строежа на АЕЦ "Белене". Всички факти говорят за това. Отказът на руската страна да спомогнат за удължаването на живота на ядрените реактори е най-показателен, категорична беше Капон.

Целта пред България в момента е да се удължи живота на 5-и и 6-и блок в Козлодуй. Ядрената централа на България е в Козлодуй. Удължаването може да гарантира още 30 години работа на 5-и и 6-и блок. Единствено проекта Белене няма интерес от това удължаване, разкри тя.

В НЕК са правили каквото си искат. Нагласяли са си отчетите. Продали са стария Беленски реактор за жълти стотинки на Русия и още много от този род, направи още разкрития Капон.

В дебата се включи и Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". Нашата енергийна система продължава да работи по социалистически почин. В този бранш няма пазарна икономика. Това е най-големият проблем в енергетиката, разкри той.

Не мога да говоря за мафия в сектора. По-скоро има бандити, които ще цуцат държавата, каза Йорданов. 5 и 6 реактор в Козлодуй трябва да бъдат затворени съответно през 2017 година и 2021 година. Удължаването на живота им може да бъде само с 10 години. Така че годините за изключване стават 2027 и 2031, опроверга той тезата на Капон.

България трябва да мисли какво ще се прави занапред. Ужасно сме закъснели. В АЕЦ "Белене" нямат никакви разрешения и хвърлят прах в очите на хората. Трябва енергийна стратегия, която всички правителства да спазват. Не може всяко едно ново правителство да променя решенията на предишното управление. Едните ще строят, другите няма да строят. Не става така, категоричен беше Йорданов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5015 |29.09.2013 Борисов:БСП са зачеркнали "Белене", но лъжат . 10| 5394 |28.09.2013 Регионалната министърка била недоразумение . 2| 5142 |25.09.2013 КЗК глоби НЕК заради охраната на АЕЦ "Белене" . 12| 5259 |23.09.2013 Драгомир Стойнев: Фактури за 13 млн. лева плаща ГЕРБ след спирането на "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads