Реклама / Ads
22| 6219 |07.03.2011 НОВИНИ

Далавери на бивши "величия" заплаха за Рила

.
Източник: priroda.bg
Бившият председател на Столичния общински съвет Антоан Николов има намерение да строи собствен ски курорт в областта Трещеник в Рила. Новината съобщават от Алианс за национален парк Рила.
 

По думите на еколозите Николов си е осигурил лоби в МОСВ, за да бъде изваден районът на строежите му от защитената зона Натура 2000. В това според тях му помага заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, която бе министър на екологията в кабинета „Костов", когато и Николов беше председател на столичния парламент.

Бизнесменът планира и прокарване на път от „Грънчар" до „Боровец", твърдят още от Алианса.

Те допълват, че от планираната преди 3 години по европейската Директива за природните местообитания зона „Рила-Буфер" не е останало нищо.

Еколозите отправят и тежки критики към доцент Бисерков, ръководител на екип от БАН, който според тях е отворил в защитния буфер около Рила проходи за строители, хотелиери и автотуристи.

Бисерков е получил държавна поръчка да изследва популацията на кафявата мечка в Рила, но такова изследване и до сега не осъществено, защото провеждането му ще потвърди, че за да бъде опазен този вид, завземането на нови територии за строителство в планината трябва да бъде спряно, твърдят природозащитниците.

Доцентът обосновава изваждането на зони от природозащитната мрежа в Рила с липса на данни за хабитатите в тях. След като няма данни, защо тогава МОСВ го приема за компетентен по проблема, питат от Алианса. Те задават и въпроса какво е направил Бисерков с парите, които са му били платени, за да събере данните.

Еколозите твърдят още, че освен закупените от Антоан Николов терени на Трещеник, от Натура 2000 са извадени още:

Семково, където Златко Баретата строи незаконно вилно селище;
Надписаните земи на Симеон Сакскобурготски в Боровец;
Говедарци със заменките на Христо Ковачки, за които България ще плаща глоби в Брюксел;
Паничище, където искат да строят Милен Велчев и брат му Георги Велчев.
Зона около спортния комплекс Белмекен.
От Алианса за национален парк Рила са категорични, че министерството ще подготви за изваждане тези земи от мрежата Натура 2 000, въпреки че застрояването им ще унищожи уникални европейски ландшафти и стратегически за България природни местообитания. Ако това се случи, ще последват реакция на Европейския парламент и наказателни процедури за България, глобите по които ще плащаме всички ние, допълват от там.

Еколозите съобщават още, че предстои заседание на Националния съвет по биологично разнообразие и настояват то да бъде отложено. Според тях срещата трябва да се проведе в присъствието на представители на Европейската комисия и Европейския парламент, които да предприемат санкции за спиране на корупцията в МОСВ.

Междувременно мисии на ЕП и ЕК вече се готвят да пристигнат в страната, за да видят пораженията на връх Перелик, нанесени от незаконен строеж на Кирил Асенов, както и да се запознаят на място с проблемите в Рила и Пирин.

Защитниците на Рила настояват всички държавни земи в географските граници на планината, които още не са включени в националния парк, да бъдат чрез решение на МС присъединени към него, за да се опази от престъпни посегателства българската природа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5442 |23.02.2011 Сериозна заплаха са спящите ислямистки клетки в западните общества . 8| 4925 |14.02.2011 Пращат на съд БДЖ-шеф за далавери . 6| 8647 |13.02.2011 Заплаха срещу Поли Културиста в ареста . 4| 5097 |09.02.2011 Запалиха къщата на бившия шеф на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads