Реклама / Ads
9| 5695 |25.04.2011 НОВИНИ

Далавери провалят обществени поръчки в МО

.
Всяка четвърта обществена поръчка, обявена от Министерството на отбраната (МО), се е провалила. Това е създало затруднения при утилизацията на излишните боеприпаси, както и при доставките на облекло, на резервни части и консумативи, показват данните от справка на МО, цитирани от Меdiapool.
 

Според тях през 2010 г. и първото тримесечие на 2011 г., министерството е провело общо 57 процедури за избор на изпълнители на обществени поръчки, като 15 от тях са били прекратени. Основните причини за прекратяването на процедурите са непълна или неточна документация на кандидатите, както и несъответствие между постъпилите от кандидатите предложения и предварително зададените изисквания в техническите спецификации.

Припомняме, че проблемът с големия брой провалени обществени поръчки бе обявен от военния министър Аню Ангелов. Той обясни, че затрудненията се дължат от една страна на "огромния страх в администрацията от грешки по посока корупция и обвинения в корупция" и от друга- на това, че на "експертно ниво някои хора си позволят да продължават по старата си традиция, използвайки стария си опит".

От МО съобщиха в тази връзка, че след проверка на Инспектората на ведомството са събрани данни за образуване на дисциплинарни производства срещу 19 лица. В същото време обаче не са изпращани данни на компетентните органи данни за съмнителни обществени поръчки.

Неотдавна вниманието привлече една от обществените поръчки на силовото министерство, свързана с утилизацията на излишните боеприпаси. Тогава Аню Ангелов използва правото си по Закона за обществените поръчки и анулира конкурса, след като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия. Министърът призна, че има съмнения около конкурса, които са се потвърдили в рамките на проверка на процедурата, но не точни какви са те.

От ведомството на Ангелов съобщиха, че в началото на тази година са били приети вътрешни правила за провеждането на обществени поръчки и контрол на изпълнението на сключените договори. Според тях служителите на МО ще преминават периодично обучения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 6410 |21.04.2011 НАП разследва далавери в Българската църква . 4| 5010 |19.04.2011 ОЛАФ разследва далавери с европари в земеделието . 4| 5076 |16.04.2011 Експерти: Проверявайте големите фирми и едрите обществени поръчки . 38| 5551 |04.04.2011 Син на царски екс зам.- министър забъркан в далавери с дрога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads