Реклама / Ads
1| 4215 |10.11.2015 НОВИНИ

Д’Алема към Миков: Продължавайте да държите на приоритетите си

.
По време на срещата
Председателят на НС на БСП Михаил Миков се срещна с председателя на Фондация за европейски и прогресивни изследвания (ФЕПС) и бивш премиер на Италия Масимо Д’Алема. ФЕПС е организация, която отстоява принципите и ценностите, на които се основава ЕС – свобода, равенство, солидарност, демокрация, защита на правата на човека и основните свободи, върховенството на закона и работи в близки отношения с ПЕС.
 
Лидерът на левицата представи пред Д’Алема ситуацията в страната ни, начело на която по думите му е трудно определим режим, тръгващ от дясно, обхващащ центъра и включващ и партия на бивши леви политици. Той заяви, че приоритет пред БСП е затвърждаване на идентификацията и защитата на левите идеи и стандарти. На срещата бе осъдено и развитието на лявата преса. Миков подчерта пред бившия главен редактор на вестник „Унитас”, че БСП продължава да издава в. „Дума”.  
          
Сред разискваните теми бяха още предизвикателствата пред Европа с бежанците, Шенген, TTIP, ситуацията в Португалия, Гърция и Западна Европа.
          
Масимо Д’Алема коментира, че Европа е в криза, не само икономическа и социална, но и политическа. Той заяви, че за социалистите най-важно е да кажат ясно, че стратегическият отговор на тази криза не е връщането към националното измерение, а засилване на политическото единство на Европа. Според него е важно да се каже на младите хора, че по-малко Европа означава по-малко свобода, демокрация и социална справедливост. По думите му младите могат да бъдат привлечени в политиката само ако им се покаже едно дългосрочно мислене, което ще обхване техния живот, а не само краткосрочни решения от днес за утре.  
          
Участниците в срещата коментираха и фрагментирането на традиционното ляво и дясно в Европа. Д’Алема подчерта, че трябва да се намери начин за сътрудничество, но и да се наложат социалните приоритети. По думите му, когато една партия е в управление, тя трябва да управлява, но ако е в опозиция - трябва да се противопоставя. Да се седи в средата според него е бедствие. Той изтъкна, че трябва всяка партия да има ясен списък от приоритети, за да може, когато отиде при избирателите си, да каже: „Да, ние бяхме в управлението и постигнахме за вас това, това и това”. Миков изрази съгласие с мнението на бившия италиански премиер и обясни, че именно поради тези съображения БСП е избрала да бъде опозиция.
          
Масимо Д’Алема е на посещение в България, за да представи един от многобройните проекти на ФЕПС Диалогът „Милениум”. Мащабното изследване цели установяване на нагласите и приоритетите на младите хора между 15 и 34-годишна възраст спрямо обществено-политическия живот, младите и глобализацията. Освен у нас, изследването е проведено в Германия, Италия, Полша, Унгария, Канада и САЩ. Негова основна цел е на база на получените резултати да бъдат предложени решения за връщане на младите към активни обществено-политически позиции.
          
В срещата участие взеха и зам.-председателят на НС на БСП Драгомир Стойнев, членът на ИБ на НС на БСП и международен секретар на партията Деница Златева, както и началникът на кабинета на председателя на БСП Борис Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4260 |07.11.2015 Миков: Десните мерки срещу полицаите водят до бедност и несправедливост . 6| 5094 |30.10.2015 Миков: Президентът се вълнува от собствения си проект, а не от онова, което вълнува хората – местните избори . 10| 6596 |30.10.2015 Миков: Опорочен е 15% от вота, за 20-30 млн. лв. . 9| 4289 |28.10.2015 Миков: Това бяха най-мръсните избори след 1989 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads