Реклама / Ads
0| 4105 |02.12.2016 НОВИНИ

Дългосрочни визи за чужденци - ако разкрият 10 работни места у нас

.
Дългосрочни визи за чужденците у нас - ако са разкрили 10 работни места на пълно работно време. Това решиха депутатите при второто четене на закона за чужденците.
 

Така право на продължително или постоянно пребиваване в страната ще могат да получават само лица, които в действителност осъществяват търговска дейност.

Въвеждат се по-строги изисквания и по отношение на кандидатстващите за виза за дългосрочно пребиваване в качеството си на представители на чуждестранни търговски дружества, предаде БГНЕС.

 

Новото е, че се въвежда процедура за предоставяне на статут на „лице без гражданство”, съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които България е ратифицирала със закон. Регламентира се понятието „апатрид” като лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава и се урежда правният му статут. Статут на лице без гражданство ще се предоставя от дирекция „Миграция” към МВР.

Възстановяват се и разпоредбите, които уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство. Предвидено е и създаването на електронен регистър в Министерството на външните работи на издадените карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в Република България, както и на членовете на техните семейства. За регистрацията ще бъдат уведомявани МВнР, МФ и ДАНС.

 

Създава се изрична правна уредба по отношение на представяните пред службите за контрол на чужденците документи, съставени в чужбина и удостоверяващи семейни връзки, като се въвежда изискването те да са признати или допуснати за изпълнение по българското право.

 

Намалява се и минималният праг на санкцията за превозвачи, които транспортират чужденци от и за България, но не извършват проверка на редовността на документа за пътуване и наличието на българска виза, когато такава се изисква. Минималният размер на санкцията е намален от 6 000 на 2 000 лева. Ще се следи също дали документите съдържат явни поправки или следи от подмяна на снимката, както и дали тя позволява установяване на самоличността на притежателя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4130 |02.12.2016 Приемат промените в Закона за чужденците . 1| 3815 |01.12.2016 Левите чертаят визия за бъдещето на Европа на Съвет в Прага . 0| 3687 |30.11.2016 Центровете на МВР за чужденци са с надхвърлен капацитет . 0| 3735 |24.11.2016 Митов със закъснение: Не приемаме изказвания за ревизия на граници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads