Реклама / Ads
15| 4777 |04.08.2019 НОВИНИ

Д-р Дамян Илиев обеща на протестиращите, че за заклано прасе, ще има по 300 лева

.
Дамян Илиив
Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева, за да дезинфекцират стопанствата си.
 

Това каза д-р Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите от село Мрамор  срещу унищожаването на животни заради чумата, съобщи БНР.  Уточнението беше направено в отговор на изразени съмнения, че парите ще се насочат към фирми, които ще правят дезинфекция, а не към самите стопани. Д-р Денев каза още, че тепърва ще се изработят правила за получаване на тези пари, защото са възможни спекулации, тъй като домашните прасета не са регистрирани и е трудно да се докаже техният брой:

"Има недобросъвестни хора. От кметовете трябва да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно трябва и регистриран ветеринарен лекар, който също обслужва, специален ветеринарен лекар, така че доста са институциите, които трябва да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат разписани ясно правилата как точно ще се доказва всичко това нещо, за да няма спекулации и да може наистина всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи необходимото обезщетение".

 

Малоброен протест се провежда в софийското село Мрамор срещу заповедта за унищожаване на прасета в селото. Оратори на протеста са хора, които не са от селото, а се представят като граждани, дошли да подкрепят местните стопани.

Хората, твърдят, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта за санитарната зона. В района няма огнища на африканска чума, но селото попада в 20-километровата зона около свинефермата в Петърч и се налага избиване на животните - като превантивна мярка.

 

Протестиращите от селото се въздържаха от коментари. Неофициално обаче заявиха пред репортер на "Хоризонт", че кметът на Мрамор е от БСП и организацията на протеста е негова инициатива. Кметът Ивайло Иванов отрече той да е организатор на протеста, но добави: "Дори и да съм аз, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание".

Около десетина прасета са се отглеждали в село Мрамор. Почти всички от тях вече са заклани в изпълнение на заповедта. Каза Ивайло Иванов, според когото в селото е останала една свиня-майка и лично той ще заведе ветеринарните власти, за да види дали някой ще си позволи да я убие. 

 

Единствената местна жена, която потвърди пред медиите, че е заклала двете си прасета, отглеждани в задния двор, каза, че подкрепя мярката с принудителното клане, която е превантивна мярка. 

Голяма част от протестиращите не са от селото и твърдят, че няма чума и че са жертва на опит за завладяване на българските пазари на свинско месо. Според тези протестиращи, които са познати лица от протестите срещу "Топлофикация" и Комисията за енергийно и водно регулиране, срещу чумата по овцете в Южна България, срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, хората не трябва да спазват указанията на ветеринарните власти, да не ги допускат до задните си дворове и не трябва да унищожават прасетата си. 

 

"Властта вече е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват" - каза основният оратор на протеста в село Мрамор, представила се като Мадлен Кирчева, гражданин. 

Хората в селото продължават да чакат ветеринарните власти в лицето на Агенцията по храните да дойдат и да говорят с тях. На протеста е поканена и омбудсманът Мая Манолова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4340 |15.07.2019 Кандидатът за председател на ЕК обеща минимална заплата в ЕС . 14| 4660 |08.07.2019 Футболни босове обещаха мир и любов пред "съдиите" Борисов, Цацаров, Маринов и Михайлов . 0| 4437 |27.06.2019 К. Стаменов: Петър Илиев наглася търговете за електроенергия в полза на Ковачки? . 4| 4569 |26.06.2019 Шефът на НЕК Петър Илиев остава на поста си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads