Реклама / Ads
4| 5048 |07.05.2013 НОВИНИ

Дамски щурм към парламента

.
Армия от жени ще щурмува парламента на предсрочния вот в неделя. За пръв път масивно присъствие на дами има в листите на всички водещи партии.
 

Една трета от кандидатите в тях са представители на нежния пол, показва проверка на „Монитор”. В листите на ГЕРБ например общият брой на мъжете е 320, а на дамите – 151. Девет от листите на формацията и по пет на Движение „България на гражданите” и на БСП се оглавяват от жени. Същевременно 12 дами са част от гражданската квота на социалистите, при които женското присъствие е по-незначително, пише вестникът.

 

Седем дами заемат челни места в списъците на СДС. Сред жените, които ще поведат кандидат-депутатите в изборната битка, е и коалиционният партньор на сините – земеделецът Петя Ставрева. Дамско присъствие има на върха на четири от листите и на ДПС. Сред водачите на партията са Боряна Методиева, Ферихан Ахмедова и доскорошната депутатка Петя Раева, на която са поверени два избирателни района – Видин и Пловдив.

 

Средната възраст на водачите пък се оказва 45 г. С 2 г. отгоре е тя при мераклиите да седнат зад депутатска банка от ГЕРБ. Сред тях са ексстроителният министър Лиляна Павлова и бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, които са родени през 1977 г., както й министрите на здравеопазването и на икономиката, енергетиката и туризма в доскорошния кабинет Десислава Атанасова и Делян Добрев, които са с година по-млади. Именно Добрев е и най-младият водач на листа на ГЕРБ. Той ще духне свещичката за 35-годишнината си два дни след вота. Най-възрастният пък е Дончо Баксанов, който води кандидатите в Пазарджик и е роден през 1949 г. Във всички листи на ГЕРБ се наблюдава масово присъствие на млади хора, които все още не са чукнали дори 30 г. Сред тях е и 29-годишният Георги Андонов, който бе най-младият депутат в 41-вото НС. За свежата кръв в листите на ГЕРБ допринася най-вече сериозното присъствие на млади дами в тях. Така например Веселина Юрукова, която е кандидат в Кърджали, както и Весела Качарова и Станислава Стоянова от сливенската и великотърновската листа са само на 27 г. Елица Данева и Вяра Стоева, които са издигнати в Пловдивска област, и Габриела Георгиева, която е сред кандидатите от Софийска област, пък са на 25 г. Надя Изгоренкова от благоевградската листа, както и Михаела Иванова и Натали Хадад, които ще се борят за депутати от столичните 23-ти МИР и 24-ти МИР, са на 24 г., а Дария Кискинова от списъка с кандидати от Софийска област е едва на 23 г. Явор Гечев, който е водач на соцлистата в Добрич пък е най-младият в червените редици, с които БСП ще щурмува парламента. Той е роден през 1978 г. Сред най-младите от водачите на ДПС, чиято средна възраст е 46 г., е 28-годишният Радослав Ревански, който е начело на кандидатите на партията в Ямбол. Челните позиции в листите на ДСБ пък основно са 
заети от ветерани в политиката. 

Средната възраст на хората на Иван Костов е 50 г. Тя е по-висока в сравнение с всички останали основни сили, които се борят за народния вот. На челните места няма нито един кандидат под 35 г. Най-много години е натрупал ексстроителният министър Евгени Чачев, който през юли ще чукне 69 г. и е бил вече два мандата депутат. Водачът на ДСБ в 24-ти МИР Иван Иванов е на 67 г. и е участвал в четири парламента досега. Същият парламентарен стаж е натрупал и Веселин Методиев, а 65-годишният Асен Агов е бил в пет народни събрания. Ветеранът в парламентаризма Екатерина Михайлова има шест мандата зад гърба си, като два пъти е била и зам.-шеф на законодателния храм. Командира е поверил челни места в листите само на още две дами – Росица Рачева, която води в Монтана и с 36-те си години влива свежа кръв на тъмносините, както и на Деница Сачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6091 |01.05.2013 Социолозите си признаха: Либерален Алианс на Марешки е парламентарна сила . 39| 5556 |28.04.2013 СДС влизал в парламента, сериозно . 48| 5369 |23.04.2013 Е. Кабаиванов: СДС ще има парламентарна група . 11| 5557 |25.03.2013 Яне Янев: Олигарсите правят своя парламентарна група!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads