Реклама / Ads
26| 12843 |12.01.2013 НОВИНИ

Данъчна полиция ще разпитва любовницата на шефа

.
От 1 април ще бъде създадена и данъчна полиция. Инспекторите ще претърсват касите на фирмите и ще гледат в компютрите на шефовете и счетоводителите.
 

Това предвиждат промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които са подготвени от Министерството на финансите.

Идеята е определени служители на Националната агенция за приходи, определени със заповед на изпълнителния директор Красимир Стефанов, да имат правомощия да водят разследване, съобщава „Стандарт”. Подобни права вече бяха дадени на митничарите.

При извършване на ревизии и проверки данъчните ще имат право да претърсват офиси, магазини и производствени помещения. Да разпитват хората, на които се прави ревизия, както и техните служители, семейство и дори съседи. Например данъчните ще може да разпитват любовницата на шефа какви подаръци е получавала, а съседите - какви автомобили кара семейството. Данъчните ще могат и да претърсват коли и камиони, когато са спрени или паркирани, както и да ги спират съвместно с КАТ.

Претърсването на автомобили в граничните зони ще става съвместно с гранична полиция или митничари. Данъчните ще може да правят оглед, да изземват счетоводни документи и компютри, както и да искат съдействие на МВР за извършване на обиск на хората, за които се подозира, че са укрили предмети или документи.

Новите права на данъчните ще се използват само при неотложни случаи, когато се възпрепятства или пречи на производството по установяване на данъчни и осигурителни задължения или са налице данни за укриване на факти от значение за тези производства. Действията на данъчните ще се подчиняват на съдебен контрол - протоколът за неотложни действия ще подлежи на одобряване от съда. Промените са необходими за по-ефективното разкриване на данъчните измами, гласят мотивите към законопроектите.

Събраните от данъчните доказателства ще се предават незабавно на прокуратурата. Доказателствата ще може да се използват при разследване на престъпления, свързани с данъчни измами, изпиране на пари и подкупи, които оказват изключително негативно отражение както върху бюджета, обществото и икономиката като цяло, гласят мотивите. Ще се ускори събирането на доказателства, които могат да се използват при досъдебното производство, а съответно и издаването на наказателни присъди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 9659 |09.01.2013 Полиция нахлу в телевизия на Булсатком; арестувана е тв водеща . 1| 5868 |04.01.2013 Без данък "лихва" в данъчната декларация . 3| 6642 |02.01.2013 Започна данъчна кампания 2013 . 27| 6047 |19.12.2012 Екшън. Съветници се обиждат; викат полиция за обида на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads