Реклама / Ads
4| 4273 |29.06.2019 НОВИНИ

Данаил Кирилов: Ще проверим ”джуркането на делата” в главния сървър

.
Данаил Кирилов
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е приел поканата на Лозан Панов да присъства на случайното разпределение на дела, но няма да е пасивен зрител във ВКС. Кирилов обяви, че ще отиде със съответна експертиза, на мястото където се намира контролния сървър - във Висшия съдебен съвет, за да се провери реално „джуркането“ на делата.
 

Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНТ. „Ако бъда допуснат на място ще се радва и гордея, ако в този експеримент всичко се докаже, че е перфектно“, допълни министъра.

 

Това, че хората са недоволни, че няма достатъчно осъдени висши чиновници се корени в недоверието. В отчетите ние имаме достатъчно количество, заяви Кирилов. По думите му в обществото остава едва ли не убеждението, че няма достатъчно справедливост.

 

„Мислите ли, че не бяха наказани политици след последните скандали? Ние като общество ги осъдихме дори преди да знаем фактите. КПКОНПИ е изследвала най-вероятно. Ние не знаем всички детайли на проверка, в материята дали има необосновано обогатяване или конфликт на интереси. То беше ясно от самото начало, че няма такива елементи на противоправност. И Прокуратурата поиска да се изчакат проверките.“, каза Кирилов по повод резултатите от проверката на антикорупционната комисия, които завършиха със становище, че всички замесени в „Апартаментгейт“ са оневинени.

 

„Като изключим емоцията те в какво са виновни – че не живеят на палатка в обществения парк ли? Твърде бързо раздаваме присъдите в нашето общество. Много сме чувствителни на тема корупция. По време на социалистическия режим такова поведение също беше строго санкционирано.“, обяви още Кирилов.

 

В голяма степен сме на кантарно положение, в което имаме пет позитива и пет негатива. Трябва да работим, за да отпаднат негативите. Това коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод мониторинговия доклад от страна на Европейската комисия към България.

 

За процедурата за отстраняване на „тримата големи“ Кирилов каза, че темата е повдигната за да има обществен дебат. Той повтори, че е предложил министърът на правосъдието да отпадне от кръга на лица, които могат да отправят искане за разследване. Според него прокуратурата и магистратите не са еднакви, но имат една и съща стойност. Кирилов каза още, че през изминалата седмица не е чул критики по време на срещата с европейските представители. По думите му на него му се струва, че те са разбрали защо 10 години не се въвежда такава процедура. България е пропуснала в продължение на тези години да обясни какви са били правните възможности и пречки да се въведе такава процедура.

 

Ако хипотетично утре предложа за главен прокурор Лозан Панов дали този режим няма да стане най-правилния. Ако имаше намерения за атака срещу Панов това щеше да се случи при сегашния режим, а не да се търси промяна. Това можеше да се случи още през декември миналата година когато той с неговото тълкувателно решение пренаписа закона.

 

Трябва да се разграничи конституционния въпрос от процедурния такъв, ако се касае до процедура няма нужда от промяна в Конституцията. Но според основния закон само прокуратурата може да повдига обвинение. Ние допускаме, че прокурорите вътрешно са абсолютно зависими, но практиката показва, че не е така. Същото правило ако се приложи спрямо съдиите – те имат последната дума, как един редови съдия ще съди председателя си.

 

Магистратите следва да кажат кой е най-достойният да заеме поста на главния прокурор. Няма значение какво си мислят партиите и техните илюзии, важно главния прокурор да изпълнява функциите си според Конституцията. Колегите –дами в нашата професия имат силно обвинителен уклон и биха се справил лесно с такъв пост. Според Кирилов титуляра на поста трябва да е доказано добър в наказателното право.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5314 |27.06.2019 Съветът на Европа отново опроверга Данаил Кирилов . 4| 4032 |23.06.2019 Данаил Кирилов: Оставаме на позиция за 1 лв. на глас . 10| 4440 |22.06.2019 Данаил Кирилов: Ще подам оставка, ако след 31 октомври продължи мониторингът на страната . 10| 5875 |20.06.2019 От Европа опровергаха Данаил Кирилов, че ЕК иска процедура за ”тримата големи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads