Реклама / Ads
1| 4582 |11.11.2014 НОВИНИ

Б. Данев: Бизнесът настоява за дефицит под 3%

.
Божидар Данев
Актуализацията на кабинета "Борисов" е по-добра от тази на служебното правителство, но все още не отговаря на нашите изисквания. Все още бюджетният дефицит е твърде висок – 3.7%, а работодателите настояват да бъде под 3%. Така Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, коментира приетата днес от кабинета актуализация на бюджета за 2014 година.
 
"Продължава увеличаването на разходите, а императивно е записано в Закона за публичните финанси, че когато приходите намаляват, се намалят и разходите. За голямо съжаление разходите не само не намаляват, а се увеличават", каза Данев и бе категоричен, че не може да приеме подобна политика за нормална.

"В разходната част на бюджета не се намират добри решения", настоя той. Най-деликатна е частта с увеличението на разходите и задълженията на държавата във връзка с решението на проблема на Корпоративна търговска банка, посочи той. "Държава прекалено много влиза в този проблем. Той може да бъде решен много по-интелигентно и ефективно за цялата икономика", обяви Данев.

Според него дългът на страната може да не се увеличава така, както е предвиден – 4,5 млрд. лева, като вместо това могат да се използват поне три други опции за решаване на казуса с КТБ. Увеличаването на дълга ще доведе до риск за икономиката и загубване на внимание от страната ни като страна с финансова стабилност, което води до крайно негативен дългосрочен ефект.

Божидар Данев отказа да коментира защо новото правителство процедира по този начин, а не се насочи към други възможни опции. "Карате ме давам оценки и да кажа дали е въпрос на непрофесионализъм или на други определени действия. Не ме карайте да давам оценки, но фактът е такъв – никой при този дефицит не прави реална оценка на риска каква ще бъде наказателната процедура от ЕК при увеличението на дефицита над 3% и какви ще бъдат последствия", коментира той.

Данев изрази надежди, че между първо и второ четене на изготвената актуализация може да се работи и да се търсят по-добри решения в областта на решението на въпроса с КТБ и на разходната част.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4899 |18.10.2014 Станишев: Сам ще настоявам ЕП да свали имунитета ми максимално бързо . 6| 4153 |17.10.2014 Станишев: Ще настоявам ЕП да свали имунитета ми бързо . 30| 11543 |25.09.2014 Любен-Дилов-син: Касим Дал настояваше за двуезична България . 23| 5030 |10.08.2014 АБВ с 2 основни настоявания към служебното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads