Реклама / Ads
3| 6410 |13.09.2017 НОВИНИ

Даниел Божилов за Фрог: Изборът на председател на ВАС - гласуване по поръчка

.
Соня Янкулова и Георги Чолаков Източник: БГНЕС
Изборът на нов председател на Върховния административен съд мина в характерния стил, наложен от настоящия Висш съдебен съвет на фалшив дебат и гласуване по поръчка. За цвят този път имаше нещо като уж състезание между двама кандидати – Георги Чолаков, лична номинация на настоящия председател на ВАС Георги Колев и съдия Соня Янкулова. Това коментира пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

Това уж състезание обаче беше с предрешен край, защото за пореден път на възловите постове в съдебната система се назначават, а не се избират председатели. Практически при избора дебат нямаше, тъй като никой не слушаше аргументите. Гласуването беше предрешено и цялото изслушване премина като досадна тегоба, която формално трябваше да спази някаква формална процедура.

 

Реално виждаме отново възпроизвеждане на статуквото. Досегашните избори на този ВСС се доказаха като повече от неудачни. Самият избор на Георги Колев е емблематичен. Той е съдия, който в кариерата си до момента на избора нямаше гледано едно административно дело, а за целия си престой във ВАС има едно такова – делото за отнемане на лиценза на КТБ. Показва се как се спуска парашутист на възлово място. В случая процедурата общо-взето беше повторена.

 

При съпоставката на Георги Чолаков и Соня Янкулова се набива на очи, че сравняваме една "прелетна птица" в съдебната система и един съдия с дългогодишен стаж и опит. Чолаков има повече от интересно кариерно развитие – ту съдия, ту адвокат, ту отново съдия, ту нотариус и сега вече председател на съда, който е призван да контролира решенията на министрите и Министерски съвет. Интересен момент е, че той е един от командированите съдии в Административен съд - София област. По-късно след поредното напускане на съдебната система се връща, но вече във ВАС. Не са тайна протекциите на Колев към него, защото за по-малко от година е назначен на възловата длъжност председател на второ отделение на ВАС.

 

Цялостното му представяне и концепция както обикновено беше общи приказки и високопарни фрази за независимост и прозрачност. Сами по себе си освен лишени от смисъл тези приказки показват, че целта ще бъде още по-голямо капсуловане на този съд, а и на съдебната система като цяло.

 

Прокуратурата изобщо не бяха тема. Те очевидно изобщо не притесняват Георги Чолаков, поради което не си е направил труда да предложи мерки в тази насока.

 

В случая не е случайно и бързането да бъде избран председател на ВАС точно от този ВСС. И това беше заложено още миналата година, когато по аналогичен начин на тазгодишните изменения в ЗСВ, на коленце без дебат и в последния момент, беше изменен чл. 173 от ЗСВ като сроковете бяха така разположени във времето, че този председател да бъде наложен от този ВСС, независимо, че той е с изтичащ мандат. Да не говорим за общественото доверие което има от 3-4%. Но в тази система нещата никога не стават случайно и стъпките са предопределени във времето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8999 |12.09.2017 Димитър Байрактаров за Фрог: Оставка за В. Симеонов, СКАТ ТВ е осъждана за незаконно строителство . 12| 8648 |11.09.2017 Само във Фрог: Парите за откупа давани на два пъти, бащата на Адриан отказал услугите на МВР . 33| 13709 |08.09.2017 Даниел Божилов за Фрог: Законът „Магнитски” ще свали Цацаров . 5| 14980 |07.09.2017 Само във Фрог: Сочен за бъдещ шеф на ВАС е ”кредитор” и ”цедент”, според имотния регистър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads