Реклама / Ads
3| 5550 |05.07.2018 НОВИНИ

Даниел Божилов за Фрог: Законите на Пеевски и Цонев са свързани с личните им бизнес интереси

.
Източник: БГНЕС
С пълно единодушие приближения до Пеевски прокурор Гешев получи поредния си кариерен бонус като беше избран с пълно мнозинство за поредния заместник на Цацаров. Изборът едва ли учудва някой, защото по време на управлението на Борисов и Цацаров е нормална практика послушните да бъдат бонифицирани. Това заяви пред Фрогнюз юристът Даниел Божилов от НПО "Ние, гражданите".
 

За какво точно е повишен Гешев трудно може да се каже. В мотивите към предложението са описани някакъв имагинерен висок професионализъм и много свършена работа. Видимите резултати обаче са доста семпли. За момента „Специализираната прокуратура“ не може да се похвали с никакви значими успехи в борбата с корупцията по високите етажи на властта въпреки изключително ниската й натовареност.

 

Всъщност при ПР акцията срещу кметицата на „Младост” грозната истина за цялостната борба с корупцията лъсна. Тогава Гешев и другия емблематичен  „борец“ срещу корупцията (също наскоро възнаграден с повишение) Пламен Георгиев се похвалиха, че това е най-големият удар срещу корупцията  в България в цялата й история т.е. за 70 хил. евро. Колко ще издържи този ПР в съда предстои да видим, но при положение че в България се вихрят корупционни схеми за милиарди и всеки човек от улицата може да посочи поне няколко такива схеми и най-големият случай на корупция за 70 хил. евро, просто звучи гротесно. Ако тези успехи обаче бъдат съпоставени с няколкото решения на съда от последните седмици, с които прокуратурата беше осъдена да заплати обезщетения за стотици хиляди, а тези дни КОНПИ беше осъден по случая „Данов“ да заплати разноски по делото от 134 хил. лв. и към това добавим и многобройните осъдителни решения срещу България в ЕСПЧ и за най-непредубедените хора става ясно, че тези органи се ползват за бухалки срещу неудобни хора и фирми, а цялостната им дейност е симулация на борба с корупцията.

 

Изборът на Гешев съвпада и с друго знаково събитие – приемане на първо четене на предложения от Пеевски и Цонев закон за чистотата на медиите. Текстовете на този закон отлежаваха през периода на Европредседателството в нечие чекмедже, за да не се излагаме пред чужденците, но вече няма пречка да бъде придвижен. Срещу този законопроект гласуваха едва 12 депутати. По този начин поразяващото единомислие при приемането на законите на Пеевски продължава. Едва ли другия подопечен борец срещу корупцията ще си направи труда да провери в случая с този законопроект има ли конфликт на интереси при Пеевски, при положение че последният се спряга за един от най-големите медийни босове. При това положение да ползваш законодателната си инициатива за внасяне на този законопроект е най-малко съмнително.

 

До момента законите, които пишат Пеевски и Цонев не са много, но във всички случаи са пряко свързани с личните им бизнес интереси. Няма как да не се припомнят двата основни за момента закони пробутани от тях – закона за офшорните фирми (Законът за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици), както и многобройните изменения на законите за първичното и вторичното ограбване на КТБ. Цялата законодателна дейност на Пеевски и Цонев се характеризира с драстично погазване на елементарни правни принципи, но от друга страна тези закони се приемат с високо мнозинствоот всички партии. Както посочих, законопроекта получи само 12 гласа против.

А Борисов продължава да се чуди защо го пришиват към Пеевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8503 |04.07.2018 Явор Джиджев за Фрог: Алексей Петров ми иска 8 млн. лв. . 4| 8550 |04.07.2018 Предприемач пред Фрог: Уведомих посолствата на ЕС и САЩ, че у нас се закриля сивия бизнес . 4| 6055 |03.07.2018 Първо във Фрог: 4 г. затвор за общински съветник от ДПС в Плевен, карал човек да яде жива риба . 8| 8749 |03.07.2018 Само във Фрог: Писанчовото от ДАНС-Плевен напира за пенсия след интерес на прокуратурата към работата му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads