Реклама / Ads
12| 6643 |11.09.2019 НОВИНИ

Даниел Божилов: Последиците от шпионския скандал може да надхвърлят замисъла на организаторите

.
Даниел Божилов
Шпионският скандал или защо назначението на Гешев за главен прокурор е толкова вредно и опасно поради което не бива да се допуска. На 9 септември под ръководството на Гешев ни беше разиграно дърварско мутро-милиционерско мероприятие под надслов „Ние пазим България и арестуваме руските шпиони“.
 

Мероприятието е издържано в обичайната за Гешев мутро-милиционерщина и няма нищо общо нито с национална сигурност, нито с шпиони. Целите са прозрачни – елементарен ПР в по-добрия случай и изкуствено нагнетяване на напрежение в обществото. Кой има интерес от това нагнетяване да каже Гешев или поръчителите.


Какво видяхме тогава. На 9 септ. сутринта с подобаващо масирано полицейско присъствие се нахлува в дома на Юрий Борисов, секретар или нещо подобно на движение „Русофили“. Извършен е обиск в стил ДС с демонстративно претарашване и най-вече изхвърляне и разхвърляне на вещи, като резултат от което е иззет компютър (стоял на видно място) и няколко папки, вероятно намиращи се на бюрото. Прокуратурата не съобщава за отправяни молби към Борисов да си каже паролите на специално криптирани файлове, което навежда на мисълта, че такива няма.
След претарашването възрастния човек е разкарван демонстративно с белезници до поделение на МВР. Държан е почти цял ден и накрая освободен с най-леката мярка – парична гаранция. Същото се случва и спрямо други хора от сдружението, вкл. и неговия председател.


Разбира се информация за случая е контролирано изпусната към определени медии, а Гешев дава пред тях интервюта в които се опитва да насади в аудиторията представата, че току-що са разбили огромна шпионска организация. А той самия разбира се е герой.
При внимателно вглеждане в детайлите обаче е видно, че целите нямат нищо общо нито със закон и ред, нито с правораздаване и представляват обикновена мутренска бруталност.


Датата 9 септ. не е избрана никак случайно с оглед личностите на репресираните. И това е направено с ясното съзнание какъв ефект ще постигне. Някой ще каже, че така се е случило и Гешев не може да си избере дата, а е трябвало да действа незабавно. Да, ама подобна теза не се вписва във фактите и най-вече, че това потенциално разследване върви сума години. Не се обосновава от обществената опасност и на задържаните, които след като е минал ПР-а са пуснати да си ходят по живо по здраво.


Всъщност нищо не е налагало и не е имало никаква необходимост това да стане на 9 септ. Можело е да стане и на 2 и на 22. Да, но тогава нямаше да постигне нужния ефект.
Второто което прави впечатление е тотално несъразмерните демонстративни силови мерки при извършване на уж процесуално-следствените действия. Показно нахлуване с полицейски сили, вандалски обиски, задържане и извеждане с белезници, ненужно държане на хората с часове в полицейските поделения без никаква необходимост от това. И тук целта също е различна от правораздаването и борбата с престъпността.
Защо? Ами защото можеше да се случи и по законния начин, но тогава нямаше да постигне този ефект.


А законният начин е следния – След като е установено, че е необходим обиск разследващите преценяват кога е най-подходящо да се извърши. Предвид личността на Борисов и обстоятелството, че самата прокуратура счита, че той не представлява никаква обществена опасност и няма вероятност да избяга и се укрие (отнася се и за другите и се обосновава от факта, че в нито един момент прокуратурата не се е опитвала да им вземе по-тежка мярка за неотклонение) е било достатъчно кварталният, плюс оперативен работник и поемни лица да отидат в дома на Борисов, да му представят постановлението за обиск и изземване и вежливо да помолят да им предаде компютъра си и да прегледат папките с документи, които се намират в имота му. След това да му връчат призовка за съответното поделение на МВР в което да му дадат няколкодневен срок да се яви и по преценка да си доведе адвокат. Това казва законът.


Ама от подобно развитие ефект няма. Няма да има демонстрация на сила, няма да има ефекта на създаване на напрежение, няма да има ефекта на сплашване към другите. Нямаше да може и Гешев да чупи стойки и да плещи глупости.


А последиците е възможно да надхвърлят замисъла на организаторите. Самото вмъкване в този скандал на страни като Русия и САЩ (които от немай къде излязаха със семпла декларация) поставя на изключителен риск цялостните международни отношения на България.

 

Даниел Божилов, съпредседател на НПО "Ние, гражданите", Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6510 |04.09.2019 Даниел Смилов за Мая Манолова: От кметското място се прескача към премиерското . 4| 5218 |07.08.2019 Даниел Божилов: Кой ще защити медиите от Гешев, Цацаров и придворни Асоциации . 3| 4182 |18.06.2019 Даниел Вълчев: У нас никой не поема отговорност . 2| 4343 |13.06.2019 Даниел Кирилов щял да подава оставка, ако не падне механизма за наблюдение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads