Реклама / Ads
5| 6698 |06.02.2019

Даниел Божилов: Да разпитат Василев преди Данито Кирилов и Хамид да изменят НПК

.
Даниел Божилов
Липсата на разпит, направен от прокуратурата и проверка на фактите изнесени в него, е съществено процесуално нарушение, което може да спре делото. Ясно е, че наказателното дело ”КТБ” не е дело, а особен случай, който се разглежда по едни особени правила с често надскачане на закона, но на съда ще му се наложи да вземе отношение по разпитана Цветан Василев.

Това коментира юристът Даниел Божилов, съпредседателят на обединилото пострадалите вложители от фалита на КТБ НПО "Ние, гражданите". Още през август 2017 година Божилов коментира пред Фрогнюз правните проблеми на отказа на прокуратурата да разпита Цветан Василев.

 

Ето какво сподели днес той след решението на спецсъда да потърси възможност да изслуша обясненията на Василев:

 

"Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото му да даде обяснения". Това заяви съдията В. Петрова по наказателното дело "КТБ" и разпореди да се провери налице ли са технически възможности за разпит чрез видеоконференция.

 

В 21 век едва ли ще има пречка за това, особено пък като се има предвид, че чл. 474, ал. 6 от НПК изрично предвижда тази възможност.

 

Когато това се случи обаче над Гешев ще надвисне много тъмния облак на прекратяване и връщане на делото на прокуратурата, тъй като в хода на предварителното производство такова искане е отправяно многократно, като винаги е отхвърляно с тъпия аргумент "Като иска да дава обяснение (Василев) да се яви лично. Тази опорна точка я слушахме непрекъснато и от мозъчния тръст на ГЕРБ Атанасова, Цачева и Кирилов. Установената съдебна практика обаче е пределно категорична, че лишаването на обвиняемия от правото му да даде обяснения, кореспондиращо със задължението на обвинителите да проверят фактите, изложени в тези обяснения, винаги е съществено процесуално нарушение, като правните последици са връщане на делото за извършване на съответното действие законосъобразно - т.е. във фазата в която е извършено това нарушение.

 

Ясно е, че наказателното дело "КТБ" не е дело, а особен случай, който се разглежда по едни особени правила с често надскачане на закона, но на съда ще му се наложи да вземе отношение по този въпрос. И ако угоди на Гешев и отново надскочи съдебната практика то това ще е сериозна мина пред това дело, защото всяка инстанция нагоре може да мотивира прекратяване и връщане на делото на изходна позиция и това което е правено до този момент с един замах да бъде заличено.

 

Другата опция е Данито Кирилов и Хамид да внасят бързо поредно изменение в НПК, че да заличат тази възможност.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Даниел Божилов за Фрог: Горанов опитва да национализира частната собственост 10| 8811 |18.01.2019 . Даниел Вълчев: СУ не е срещу преструктурирането на болница, а против неяснотата 0| 3174 |19.12.2018 . Може да разпитат Ваклин повторно заради изтеклите СРС-та по делото "Иванчева" 2| 4342 |17.12.2018 . Даниел Коен: Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства 1| 3376 |04.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО