Реклама / Ads
12| 4341 |09.02.2016 НОВИНИ

Даниел Митов: В следващите дни казваме за номинацията за генерален секретар на ООН

.
Даниел Митов
В следващите дни ще изпратим писмо с номинация за генерален секретар на ООН. Това каза пред журналисти в парламента министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос за българската кандидатура. Когато изпратим писмото, ще ви уведомим, отбеляза той.
 

 По отношение на блокадите на гръцките фермери на българо-гръцката граница министърът заяви, че България е взела абсолютно всички мерки, с които разполага. Изпратили сме писмо до Европейската комисия, която ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство, може да й бъде наложена глоба, каза той.

 

Два пъти премиерът говори с гръцкия премиер, аз говорих няколко пъти със своя колега външен министър, днес отново ще говоря с него, защото напрежението расте, каза Митов. Той допълни, че положението става "абсолютно неприемливо". По думите му гръцката държава трябва да си свърши работата и да отпуши пътя. Те отказват да приложат сила и да спазват собствения си закон, ние можем само да продължаваме натиска и ние го правим, каза министърът. По думите му всичко е в ръцете на гръцките институции - ако те решат да приложат собствения си закон и европейското законодателство, пътят ще бъде отпушен, пише БТА.

 

Всеки божи ден правим всичко възможно да оказваме натиск през различни институции върху гръцкия кабинет, коментира той. На въпрос какъв е механизмът за търсене на компенсации, министърът заяви, че може българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища, което не е невъзможно, каза той. Обсъждаме доколко е реалистичен този вариант и какво би донесъл, допълни той. По повод коментара на лидера на АБВ Георги Първанов, че представители на Турция правят опит за намесата във вътрешните работи на България Даниел Митов каза: "Ако установим по безспорен начин, че има подобна намеса, ще вземем съответните мерки".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4198 |02.02.2016 Митов: Имаме време за кандидатурата за шеф на ООН . 5| 4506 |28.01.2016 Божана Апостолова: Теглих една целувка на Даниел Вълчев, харесвам го . 10| 4591 |28.01.2016 Даниел Вълчев: Държим се така, сакън да не обидим съседа . 1| 4490 |26.01.2016 Даниел Митов сезира ДАНС за изтичане на информация, свързана с Ирина Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads