Реклама / Ads
9| 7461 |01.06.2020 НОВИНИ

Даниел Смилов: Изнесеното от Васил Божков заслужава разследване

.
Даниел Смилов Източник: БГНЕС
Това, което Божков изнася като информация, е достатъчно правдоподобно, за да заслужава да се разследва. Той не представя нови доказателства, а дава някакви детайли по случая.
 

Това коментира Даниел Смилов по повод разказаната комиксова история във фейсбук профила на обвинения  от прокуратурата бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Според политолога бизнесменът не представя нови доказателства, които да подкрепят обвиненията към управляващите.

 

"Това, което той твърди, е, че той е получил на практика преференция да не плаща по-висок данък и по този начин е кумулирал доста големи средства, а срещу тази преференция му е било вменено задължение - днес твърди, че е 20%, преди това твърдеше, че е трябвало да издържа телевизии, близки до управляващите, или "Левски" - но основният му аргумент е, срещу тази данъчна преференция е поел ангажимент да отклонява средства към управлението".


"Единият от вариантите е да се направи парламентарна временна комисия - добре балансирана и да положи максималното необходимо, за да постигне убедителен за хората резултат. Другото са действията на наказателните органи - съдилища и прокуратура. Прокуратурата трябва да си свърши така работата, че да убеди хората, че се действа професионално и независимо и не се спестява част от истината".

 

Политологът посочи казуса с банкера Цветан Василев и делото "КТБ" и обясни, че най-лошият сценарий би бил и в случая с Божков да се стигне до подобно разтягане на съдебните процедури във времето години наред.

 

По думите на Смилов задачата на прокуратурата е сложна, защото има дълго трупано недоверие в нея.

"Основната задача на органите, които трябва да пазят върховенството на правото, е да бъдат принципни и безпристрастни. От това трябва да се водят, а не от обществените настроения. Лош сигнал би било, ако прокуратурата следва някакви обществени настроения".

 

Даниел Смилов изказа съмнение, че формулата за рестарт на прехода трябва да има място в политиките на правовата държава.

"Разбирам, че има политически партии, които имат такава програма, но каквото и да се прави в тази посока, не е работа на следствие, прокуратура и съд да извършват рестарт на прехода, смяна на неговата посока и т.н. Това са органи, които трябва да отстояват спазването на правилата. политическите решения трябва да се вземат на политическо ниво, мястото им е в парламента. Би било катастрофално за поне две поколения, ако се случи такъв рестарт", категоричен беше политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6686 |01.06.2020 Спецпрокуратурата заяви: Ще проверява изнесеното от Васил Божков . 13| 5483 |27.05.2020 Даниела Дариткова: Смисълът на мерките не е ”Живот на заем” . 6| 6233 |26.05.2020 Даниел Митов: ЕК ясно каза, че продължава да наблюдава правосъдната ни система . 0| 5329 |23.05.2020 Проф. Даниел Вълчев: Университетът е трудно да го завършиш, а не да влезеш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads