Реклама / Ads
10| 4423 |03.09.2015 НОВИНИ

Даниел Смилов: Под въпрос е смисълът от управляващата коалиция

.
Даниел Смилов
Парламентът днес отхвърли още на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като Закона на Кунева, който беше част от новата антикорупционна стратегия на кабинета. Това заяви политологът Даниел Смилов и коментира последствията от това гласуване.
 
За съжаление парламентът започна с фалстарт. Това е съществен проблем, това е бламиране на съществена част от управленската програма. Това поставя под въпрос смисъла от коалицията в сегашния й формат. Очаквам много спешна реакция от страна на партийните лидери в управляващото мнозинство и ясни мерки за преодоляване на възникналите проблеми, доколкото е възможно, каза още той пред БНР.

Имаше индикации, че срещу закона има възражения. Но той беше отхвърлен на първо четене, което означава отхвърляне на цялостната философия в сектора. Да, разумни хора биха могли да спорят сега по въпроси около например анонимния сигнал и прочее. Но това е нещо, което би могло да се изчисти след приемане на закона на първо четене. За мен отхвърлянето на закона още на този етап не би могло да бъде обяснено с възражения по детайлите в самия проект.

За мен е минат някакъв вододел. Ясно трябва да се каже от оставането на този четворен управленски мандат, какви са параметрите за неговото функциониране. Свикнахме дотук, че по определени детайли може да има разминаване по някои детайли. Но тук не става дума за спор по детайли, а за нещо същностно важно, същностен аспект на управленската програма.

По отношение на тематичните коалиции трябва да кажем, че пред България има два варианта на политически дневен ред от тук нататък. Единият е запазване на статуквото. Зад него стоят най-ясно ДПС, защото от Движението смятат, че съдебната система, до голяма степен, трябва да остане такава, каквато е, прокуратурата не трябва да се реформира и няма проблем с Комисията за финансов надзор, няма проблем с другите регулатори. Дори те настояваха и за преизбиране на част от екипа на бившия директор на БНБ Иван Искров.

Другият дневен ред е, че държавата все пак трябва да бъде въоръжена с някакви инструменти, за да се справи с този огромен проблем, който стана ясен през последните две години - срастването на определени групировки с държавата, което и доведе до катастрофалния провал КТБ. Съдебната реформа и антикорупционната стратегия са стъпки към даване на инструменти на държавата да ревизира грешните политики.

Проблемът е огромен и не може да бъде скрит, заметен под килима. И трябват много ясни мерки и политически сигнали, че имаме управленско мнозинство, което да прокара съответните решения и реформи. Ако няма такова мнозинство, трябва да се преосмисли правителството.

Очевидно АБВ и Патриотичният фронт се дистанцират от това мнозинство и трябва да кажат каква е алтернативата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8649 |03.09.2015 Даниел Вълчев: Не искаме възстановяване на Иван Костов . 1| 5352 |29.08.2015 Даниел Митов не каза имената на българите, арестувани в Унгария . 1| 4612 |27.08.2015 Интервю и таблица с въпроси ще определят състоянието на пациента . 2| 5591 |25.08.2015 Взривът на газопровода в Турция поставя под въпрос сигурността на доставките ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads