Реклама / Ads
9| 4414 |17.02.2019 НОВИНИ

Даниел Вълчев: Основният проблем на вота са манипулацията и подменените резултати

.
Даниел Вълчев
Основните проблеми на българските избори са манипулирания вот и подмяната на изборни резултати. Вероятно президентът Румен Радев ще наложи вето на последните промени в Избирателния кодекс.
 

Това заяви проф. Даниел Вълчев пред БНТ. Той коментира като вероятно президентът Румен Радев да наложи вето на последните промени в Избирателния кодекс и посочи, че основните проблеми на българските избори са манипулирания вот и подмяната на изборни резултати.

 

Заседанието на правнта комисия започна следобед и продължи през нощта. Кому е нужно това нещо -  да се създадеш впечатление, че едни хора работят по късна доба. Това е пълна невъзможност да си предвидиш работата месеци напред.

 

Българският политически елит няма доверие на хората, които гласуват. Вижте закона за референдумите и ще се убедите. Политическите партии нямат интерес някой друг да им подрежда листите, каза Валчев във връзка с отпадането на преференцията при вота.

 

Според юриста избирателната активност у нас не е ниска, но проблемът с мъртвите души в избирателните списъци, прави нещата да изглеждат така. Вълчев смята, че избирателната система също не проблем, тъй като "идеална система за отчитане няма".

 

"Защо не се върви към изчистване на избирателните списъци? Това не се започва дори", заяви Вълчев. Според него в малките населени места, където хората се познават вероятността от манипулации са много по-големи. Той обаче посочи, че възможностите за въздействие на избирателите и липсата на контрол при преброяването на гласовете в малките населени места, могат да се отразяват на окончателните резултати.

 

Юристът коментира като "неуважение към хората" повишаване на прага на преференциите. Според него то е резултат от липсата на доверие от страна на политическия елит към възможността на избирателите да вземат решения.

 

На пръв поглед промените вървят в посока да има машинно гласуване, но те реално са в посока да няма машинно гласуване. Искате ли да се обзаложим, че няма да се случи това. Принципът е да има един безкраен низ от отлагания, дори  навсякъде да има машини пак ще се реши, че трябва да има  и алтернативен вариант.

 

Сериозна промяна всъщност е мнозинствата с които работи ЦИК и обжалваемостта на техните актове. Намалява се възможността за обжалване, може хората да не го виждат това, но това е много сериозно. Освен това и кворума за вземане на решения също е намален.

 

Парламентът взема абсурдни решения, правителството също. С един правилник на закон стотици хиляди хора трябваше на хартиен носител да представят в ДАНС програмите си за обучение по мерките за изпиране на пари. Това е голяма глупост, не знам кой го измисли. Едно безкрайно копиране на един и същ текст,  и листи с които буквално ДАНС трябваше да бъдат заринати.

 

Относно Концепцията за ромите на Красимир Каракачанов Вълчев коментира, че в България не умеем да водим дебат. Не умеем да го водим на време, но и изобщо не умеем да го водим. Той даде за например случая с Истанбулската конвенция. Въпросът в България както с насилието, така и с еднополовото съжителство стоят отворени. Това е резултатът от липсата на дебат, каза Вълчев.

 

По много махленски начин се отнасяме към много сериозни въпроси. Понякога хората имат много силна вътрешна мъдрост, но политическият елит има навика да подценява това. 

 

Каракачанов няма концепция за каквото и да е, но той изважда един проблем, който всеки с ръка на сърце може да каже, че има проблем – ние не можем да интегрираме тази общност.

 

На времето един социолог казваше, че парите за интеграция на ромите е като дъжд в гъста гора – водата остава по листата на дърветата, а почвата остава суха.  Толкова НПО-та има, които с години се прехранват само с това. Трябва образование, образование, образование. Ако искаме културно да приобщим тези хора, трябва много сериозна концепция, нито с репресия, нито с игнориране. Ако няма приемственост, никаква временна концепция не може да реши един такъв въпрос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3883 |15.02.2019 Вълчев: 30% от випускниците заминават в чужбина . 2| 4247 |10.02.2019 Даниела Дариткова: Пари няма да има за всички общински болници . 5| 7841 |06.02.2019 Даниел Божилов: Да разпитат Василев преди Данито Кирилов и Хамид да изменят НПК . 1| 4706 |31.01.2019 Експерт: Основният проблем на Светия синод е страхът от Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads