Реклама / Ads
5| 4773 |18.04.2019 НОВИНИ

Даниел Вълчев: Наказателната репресия не намалява престъпността

.
Даниел Вълчев
Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността и това е доказано с множество изследвания
 

Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев пред БНТ.

 

По думите му  системата на наказания в Наказателния кодекс се  е объркала съвсем, а намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в НК.

 

Велчев посочи, че през последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения". Като примери Велчев цитира промените в Кодекса за социалното осигуряване, който е изменян и допълван 13 пъти за една година, както и закона за бюджета на здравната каса, чрез който се правят поправки в 17 други закона.

 

Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, посочи юристът.

 

Помолен да коментира предложените от правосъдния министър промени, с които да се въведе възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Велчев коментира, че принципът е че всеки трябва да може да бъде разследван. Това трябва да се уреди обаче, като се гарантира намирането на баланс, така че да не се стигне до саморазправа.

 

Според Вълчев двойните стандарти са характерни за посткомунистическите общество. Те не са само в съдебната система, така е в образованието, в здравеопазването. Зависи от какво семейство си. Няма равен старт.

 

Той цитира Владимир Зарев, който казва:  „Младите искат пример, а получават съвети“. Според Вълчев това се случва в момента с младото поколерие - не получават добри примери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4413 |03.04.2019 Даниел Божилов: Спецсъдът решил 20 дела, 8 са паднали във ВКС . 1| 4062 |17.03.2019 Даниел Асенов е европейски шампион по бокс за шести път . 1| 4870 |14.03.2019 Даниел Божилов за Фрог: ДПС управлява чрез министри и това ги устройва . 0| 3773 |27.02.2019 Красимир Вълчев: Изпитът след 10-ти клас не е за преминаване в следващия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads