Реклама / Ads
3| 4154 |18.06.2019 НОВИНИ

Даниел Вълчев: У нас никой не поема отговорност

.
Даниел Вълчев
Дискусията за избор на основните позиции и органи в една държава е актуален. Този разговор ще се води и след 20 години. Проблемът е, че ние не харесваме образованието и съдебната система. Това каза по бТВ Даниел Вълчев, бивш образователен министър.
 

Президентът има място в този разговор. Коментарите са партийни, отколкото по съществото на въпроса. Ако искаме да има отговорно отношение към избор на отговорни позиции, най-важното нещо е да има отговорност. У нас това е замъглено. Само президентът стои с името си. Не е така, когато определени лица се избират от НС. Никой не поема отговорност. За мен това е големият въпрос. С изненада разбрах, че правосъдният министър се отказа от правомощието си да направи предложение за главен прокурор. Не трябва да се постъпва така.

 

У нас има НПО-та, които с прехранват. Една част от тях са свързани с правния ред.

Има стар спор - тябва ли България да бъде подложена на мониторинг. Историята показва, че когато елитът ни е подбутван, той върши повече работа. Трябва да кажем какво не ни харесва в съдебната система. България има громен брой прокурори от глава на населението. Има много осъдителни присъди и усещане за ненаказаност-първи парадокс. Добре структурирана система и голям брой случи на административни безобразия.

 

Има добре функциониращо гражданско съдопроизводство и користно разпределение на дела. Има представители, които системата не успява да ги изхвърли от себе си. С група действия може да се подобри работата на системата - тя трябва да се осветли. Първо трябва да се персонализира отговорността. Да е ясно кой кого предлага. Ние системно не желаем да има такова нещо.

 

Трява да има нова наказателна политика. Ние сме криминализирали какво ли не. В България има много контролни органи, да вземе нещо да направят и те. Въпросът е за новия подход за борба с корупцията. В добрите системи има предварителен контрол. В Бавария, ако един прокрор изведнъж започне да има икономически статус, неговият ръководител носи отговорност. Има каскадна отговорност. Ами той си пие ракията с местния бандит.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4313 |13.06.2019 Даниел Кирилов щял да подава оставка, ако не падне механизма за наблюдение . 5| 4074 |07.06.2019 Съдът на втора инстанция оправда Даниел Митов и Христо Ангеличин . 9| 8072 |02.06.2019 Биляна Петрова: Никой не иска да разследва репресите срещу нас . 1| 4034 |22.05.2019 Четири години никой не казва на мъж, че е болен от хепатит С

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads